Председник Пољске: ПВО није успео да пресретне украјинску ракету

Противваздухопловна одбрана Пољске није имала могућности да обори украјинску ракету која је пала на њену територију, саопштио је председник Пољске Анджеј Дуда.

„Пала је ракета. Шест километара од наше границе, у поље, али ипак на нашој територији. Да ли смо успели да је пресретнемо? Не. То је истина. Ниједна земља на свету нема такав одбрамбени систем који би заштитио целу територију земље, посебно на тако малој удаљености од границе, ако тамо нема стратешких објеката“, рекао је Дуда током конгреса у Жешову, пренела је Пољска телевизија.

Како је додао, пад украјинске ракете, услед кога је животе изгубило двоје људи, био је „несрећан случај“.
Инцидент у Пољској

Пољски медији су 15. новембра јавили да су две ракете пале на територију Пољске, у близини границе са Украјином, при чему су две особе погинуле. Варшава је одмах након тога саопштила да је ракета руске производње. Међутим, ова информација није потврђена у САД.

Руско Министарство одбране саопштило је да тог дана није било напада на циљеве у близини украјинско-пољске границе. Касније је прецизирано да фотографије, објављене у Пољској са места инцидента у Пшеводову, недвосмислено указују да су тамо пали фрагменти ракете украјинског ПВО система С-300.

Касније је председник Пољске Анджеј Дуда признао да постоји велика вероватноћа да је ракета, која је пала на територију Пољске, припадала снагама ПВО Украјине.