Аустрија против проширења шенгена на Хрватску, Бугарску и Румунију

Аустријски министар унутрашњих послова Герхард Карнер противи се проширењу шенгенске зоне на Хрватску, Румунију и Бугарску
„Није време да сада гласамо за проширење ако систем спољашње граница не ради. Ширење дефектног система неће функционисати.

Ситуација у Европи кристално јасно показује да систем спољашње границе ЕУ није успео“, рекао је Карнер за бечки „Курир“.

Разлог за противљење Аустрије је „река миграната“, која је ушла у Централну Европу преко Балкана, наводи бечки лист.

Карнер је истакао да је ове године у Аустрију ушло већ 90.000 миграната, од чега је 75.000 оних који нису претходно регистровани у некој земљи ЕУ.

Европска комисија предложила је ове седмице да Хрватска, Бугарска и Румунија буду примљене у шенгенску безвизну зону, коју тренутно чини 26 држава.

У шенгенском систему су све земље ЕУ осим Бугарске, Ирске, Румуније и Кипра. У тај безвизни систем примљене су четири земље ван ЕУ: Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска.

Шенгенски систем подразумева прелазак границе између држава без заустављања и контрола, као и царински и гранични систем контроле на спољашњим границама система. Међутим, неке државе, посебно од повећаног прилива миграната започетог 2015. године, ипак суспендовале су овај систем и увеле граничне контроле.