Руски амбасадор упоредио пресуду о паду авиона МХ17 и инцидент у Пољској: Русија увек крива за све

Министарство иностраних послова Холандије позвало је руског амбасадора у тој земљи Александра Шуљгина због реаговања Москве на пресуду суда у Хагу по предмету о паду малезијског авиона МХ17 2014. године на истоку Украјине, преноси агенција „Франс Прес“, позивајући се на холандски МИП.

„Русија својом реакцијом дискредитује холандску правну државу. То је апсолутно неприхватљиво“, објаснили су у холандском Министарству.

Руски амбасадор у Холандији Александар Шуљгин скренуо је пажњу на сличност ситуације са судском пресудом о паду авиона МХ17 2014. године и реакцијом Запада на недавни ракетни инцидент у Пољској истакавши да увек за све криве Русију.

„Тренутна ситуација је аналогна ономе што видимо у вези са овом провокацијом са ракетом која је пала на пољску територију. Украјинци се, према дефиницији, уопште не доводе у сумњу, Холанђани никако не желе да суде и просуђују. Свеједно, Русија је крива за све. Нас увек за све окриве“, оценио је амбасадор.

Шуљгин је нагласио да је ток истраге поводом пада малезијског авиона био изузетно једностран, пристрасан, тенденциозан. Такође је додао да постоје сви знаци да су се судије трудиле да пресуду уклопе у унапред одређену верзију.

Амбасадор је поред тога истакао да Русија категорички демантује саопштења холандског суда да је руска страна утицала на устанике у Донбасу и да те оптужбе говоре о политичком налогу холандских власти.

Јуче је Окружни суд у Хагу завршио првостепено суђење по предмету о паду авиона МХ17 2014. године. У образложењу пресуде наводи се да је авион био оборен ракетом лансираном из ПВО система „Бук“ у Доњецкој области, тада под контролом ДНР. Суд је изрекао доживотне затворске казне тројици оптужених, док је руски држављанин Олег Пулатов проглашен невиним.

Након пресуде огласило се Министарство иностраних послова Русије саопштивши да Москва жали што је суд у Хагу занемарио принципе непристрасног суђења зарад политичке конјуктуре. МИП Русије сматра да је у основи поступка по предмету пада авиона МХ17 је политички налог усмерен против Русије.