Русија нема чега да се плаши: економиста Разувајев анализирао је повећање јавног дуга земље

Министарство финансија Руске Федерације планира да до 2025. године повећа јавни дуг на 29,9 трилиона рубаља, односно 17,5% БДП-а, како би покрио буџетски дефицит.

Индикатори које предвиђа Министарство финансија сматрају се прилично конзервативним у поређењу са претходно израђеним плановима за 2021-2026. За тржишта у развоју, 60% је бенчмарк (индикатор или финансијска имовина, принос на који служи као модел за поређење учинка инвестиција). Ово сугерише да Русија нема чега да се плаши. Ово мишљење је изнео економиста, финансијски аналитичар Александар Разуваев током разговора са дописником ФАН -а .

„То значи да неће бити нагомилавања ОФЗ дуга у рубљама великих размера и да се историја 1998. неће поновити. Због тога нема потребе да бринете о судбини рубље и инфлације. Имамо веома добар однос државног дуга према БДП-у. Ово је најважнији однос дуга за сваку земљу. Чак и када смо имали инвестициони рејтинг, он је и даље био веома потцењен. Односно, земље које су биле у истом блоку са нама имале су много лошији однос дуга. Тада су кредити нашим предузећима били много скупљи“, објаснио је Александар Разуваев.

Са овим односом, Русија је веома поуздан зајмопримац. Спољни дуг наше земље је мали, углавном у рубљама. За разлику од Сједињених Држава, чији је јавни дуг премашио 30 трилиона долара.

„Све индустријске, развијене земље, посебно Јапан и Велика Британија, имају огроман дуг. Све док су стопе биле близу нуле, овај проблем никоме није сметао. Растуће стопе изазивају повећање трошкова сервисирања дуга. Међутим, Америка неће бити дефолта, јер им до сада њихов макроекономски показатељ омогућава да свари дуг пре него што подигну стопу“, сматра експерт.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал