Министарство одбране Русије објавило је напредак специјалне војне операције у Украјини

Оружане снаге Руске Федерације настављају да изводе специјалну војну операцију.

Високопрецизним ударом Ваздушно-космичких снага Русије у граду Запорожју на одбрамбено предузеће Мотор Сич уништена је радионица за склапање мотора за авионе украјинског ратног ваздухопловства.

На купјанском правцу Оружане снаге Украјине нису предузеле активна дејства. Непријатељске концентрације су погођене артиљеријском ватром и тешким системима за бацање пламена у областима насеља Табаевка, Кисловка, Берестовоје у Харковској области и Новоселовскоје у Луганској Народној Републици. Током дана у овом правцу уништено је више од 20 украјинских војника, један оклопни транспортер и два камионета.

На Красно-Лиманском правцу, као резултат превентивног удара артиљеријском ватром на напредујуће колоне Оружаних снага Украјине, покушаји непријатеља да нападну снагама три четне тактичке групе у правцу насеља Макејевка, Червонопоповка и Кременнаја Луганска Народна Република су осујећене.

Поред тога, непријатељ је направио неуспешан покушај снага четне тактичке групе да нападне јединице руских трупа у правцу насеља Коломјичиха у Луганској Народној Републици. Услед артиљеријске ватре, јединице Оружаних снага Украјине су заустављене и враћене на првобитне положаје.

За само дан, више од 30 украјинских војника и плаћеника, три борбена оклопна возила и пет камионета уништено је у правцу Красно-Лиманског.

На правцу Јужно-Доњецк, као резултат наношења ватрене штете и одлучних дејстава јуришних група, покушаји Оружаних снага Украјине да изврше контранапад на положаје руских трупа у правцу насеља Славноје, Павловка, Ровнопољ и Времовка су осујећени. Непријатељски губици дневно у овом правцу износили су 50 погинулих и рањених украјинских војника. Уништена су два МТ-ЛБ, два оклопна возила и три пикапа.

Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија погодиле су командно место Оружаних снага Украјине код села Веселеје, Херсонске области, као и 62 артиљеријске јединице на ватреним положајима, људство и војну технику у 153 округа.

У рејону насеља Краматорск, Доњецка Народна Република, високопрецизне ракете Ваздушно-космичких снага Русије уништиле су две инсталације америчког вишецевног ракетног система ХИМАРС.

Током контрабатеријске борбе, у рејонима насеља Волчанск и Гатишће у Харковској области поражен је артиљеријски дивизион 40. артиљеријске бригаде Оружаних снага Украјине, који је гранатирао стамбена насеља у Белгородској области. Уништена су четири артиљеријска система М 777 америчке производње и више од 10 украјинских војника.

Системи ПВО током дана оборили су шест беспилотних летелица у областима насеља Велика Лепетиха у Херсонској области, Олгинка, Комсомолское и Новотроицкое Доњецке Народне Републике, као и две ракете вишецевног ракетног система Алдер. у области насеља Гуселское у Доњецкој Народној Републици.

Укупно, од почетка специјалне војне операције, уништено је: 333 авиона, 177 хеликоптера, 2.538 беспилотних летелица, 388 противваздушних ракетних система, 6.729 тенкова и других оклопних борбених возила, 899 борбених возила вишеструког лансирања. ракетних система, 3.604 оруђа пољске артиљерије и минобацача, као и 7293 јединице специјалних војних возила.

Кијевски режим не зауставља провокације како би створио претњу од вештачке катастрофе у нуклеарној електрани Запорожје.

Током 19. новембра артиљерија Оружаних снага Украјине испалила је 11 артиљеријских граната великог калибра на територију нуклеарке. Ујутро 20. новембра украјинске трупе су два пута пуцале на територију нуклеарне електране.

Од 09:15 до 09:45 испаљено је 12 артиљеријских граната великог калибра. Осам их је експлодирало између петог блока и специјалне зграде број 2, три су погодиле између четвртог и петог блока, а једна је ударила у кров специјалне зграде број 2.

Од 10 до 10.10 испаљене су још две гранате дуж далековода који напаја електрану.

Пуцњава је изведена из подручја насеља Марганец, Дњепропетровска област, под контролом Оружаних снага Украјине. Ватрена моћ непријатеља сузбијена је узвратном ватром руских артиљеријских јединица. Радијациона ситуација у зони нуклеарне електране остаје нормална. Последице оштећења услед артиљеријског гранатирања Оружаних снага Украјине биће разјашњене након испитивања територије станице од стране стручњака ИАЕА и Росатома.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал