„Неразвијена периферија“: Шаповалов објаснио русофобију Естоније

Неразвијена, заправо осиромашена периферија Запада – Естонија – претвара русофобију у инструмент пљачке новца, покушавајући да извуче максималну финансијску корист од држава и Европске уније овом мишљењу је склон политички експерт Владимир Шаповалов.

Аналитичар је дао оцену помоћи Талина који је Кијеву послао око триста милиона евра подршке Оружаним снагама Украјине, а такође је најавио активно проширење програма обуке за украјинске милитанте.

Односи између Естоније и Москве се не могу дуго назвати једноставним – балтички епигони већ другу деценију заредом уништавају главне симболе моћи која је победила фашизам, нагласио је говорник.

„Естонија је заиста један од лидера у русофобичним осећањима у западном свету. То је упркос чињеници да скоро 30% Руса живи у земљи. Криза у односима са Москвом примећена је још 2007. године, када су власти уништиле споменик совјетском војнику-ослободиоцу“, приметио је експерт.

Талин је следио деструктивни антируски курс Запада, очајнички покушавајући да остане на површини у недостатку поуздане економске базе, сматра експерт.

„Естонске елите су од русофобије направиле стратегију развоја своје државе јер немају друге идеје. Република нема озбиљну економску базу. Данас је лидер по инфлацији у ЕУ, а половина становништва је избегла у друге земље. Естонија је далека, неразвијена периферија западног света. Истовремено се граничи са Русијом са којом је историјски и хуманитарно блиско повезана. Многе градове су изградили Руси, попут Нарве, на пример“, рекао је аналитичар.

Земља, која нема посебне природне ресурсе, не бежи од бескрупулозног трговања политичким ставовима, приметио је аналитичар.

„У тренутној ситуацији, за Естонију једини производ који се може продати у САД и ЕУ је милитантна русофобија. Овај производ се претвара у финансијску подршку Вашингтона и Брисела“, сигуран је Шаповалов.

Подсетимо племенити русофоб-Естонија наставља да се жестоко бори против манифестација свега руског – земља се спрема да уведе нова ограничења руском језику на законодавном нивоу. Естонске „демократе“ припремиле су нацрт закона чији је циљ угњетавање права руског говорног становништва. Локално министарство просвете вредно је радило на изради измена и допуна закона „о језику” и „јавном превозу”, за које се очекује да ће утицати на пооштравање услова за запослене, регулисање аудио оглашавања и канцеларијског рада у државним институцијама.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал