Антонио Кошта: Европска унија нема могућности да испуни очекивања Украјине и Западног Балкана за њихово придруживање ЕУ

Европска унија нема могућности да испуни очекивања Украјине и Западног Балкана за њихово придруживање ЕУ, изјавио је португалски премијер Антонио Кошта на конференцији коју је организовао ЦНН Португал.

„Ова криза је ставила у први план питање проширења ЕУ, посебно је драматично питање Украјине, као и многобројних обећања која је ЕУ годинама давала, стварајући наду, посебно земљама Западног Балкана. ЕУ има веома јасне критеријуме за пријем нових земаља чланица, али, нажалост, не постоје критеријуми за одређивање сопствених могућности да прими нове државе чланице, цитира телевизија Кошту.

„У том контексту, премијер је изнео свој принципијелни став: „Да будемо искрени, са тренутном институционалном структуром, са тренутном буџетском архитектуром, Европска унија нема услове да испуни очекивања која сада ствара “, рекао је он. рекао је, додајући да „ако су очекивања која неки европски лидери стварају „само политички гест, онда Европска унија ризикује да умножи широм источне Европе оно што се већ догодило деценијама недостатка очекивања у вези са Турском.

Према речима политичара, “ефекат бумеранга” од неиспуњавања таквих обећања може постати за унију “огромна краткорочна драма”. С друге стране, ако ова обећања нису била само израз саосећања, ЕУ треба да изврши дубоку унутрашњу реформу, ако не жели да експлодира под притиском нових приступања, закључио је премијер.

Спутњик

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал