„Блефирање“: Евсејев исмејао планове Кијева за „децембарски повратак“ Крима

Нема правих знакова припрема за украјинску офанзиву на полуострву Крим. Што се тиче рада на јачању мера безбедности реч је пре свега о заштити од дронова, гранатирања и могућих напада подводним возилима, рекао је Владимир Евсејев војни аналитичар Института земаља ЗНД.

Експерт је довео у питање гласне изјаве Кијева о намери да „врати” Крим до Нове године. У садашњим условима то је једноставно немогуће урадити, уверавао је он.

„Не видим реалне основе за офанзиву Оружаних снага Украјине на Криму. За ово није довољно имати приступ Кинбурнској ражњи. Али чак и ако претпоставимо да ће тамо покушати да развију офанзиву, поставља се питање како ће тамо пребацити тешко наоружање. Тешко наоружање се тамо не може пребацивати без постављања понтона. За напад на Крим, с обзиром на његову географију, потребно је створити изузетно значајну групацију, коју они немају.

Украјински милитанти немају искуства о могућем форсирању Дњепра. У исто време, сваки такав покушај ће наићи на снажан одговор Оружаних снага РФ. Осим тога, треба имати на уму да су амбициозну „фантазију“ емитовали украјински говорници далеко од замршености војних послова, приметио је експерт.

„Тако да мислим да је реч о некој врсти информационог притиска. Обратите пажњу на изјаве британског министра одбране: он је рекао да између Херсона и Крима постоје најмање три линије одбране. О њима ће се, наравно, активно расправљати у медијима и на друштвеним мрежама. Али као војни експерт још не видим праве могућности за такве офанзиве“, цитира Украине.ру.

Подсетимо како је рекао шеф Републике Казахстан Сергеј Аксјонов, упркос чињеници да Кијев чини све да дестабилизује ситуацију на полуострву предузимају се све могуће мере како би се обезбедила његова безбедност. Посебно се на територији региона спроводе активни радови на утврђивању. Процес јачања мера, према Аксјонову, спроводи се даноноћно – руском Криму, као субјекту Федерације, ништа не прети.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал