Додик: БиХ неће ући у НАТО

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Босна и Херцеговина неће ући у НАТО, јер таква одлука не може бити донета без сагласности РС, која се противу уласку земље у овај војни савез.„Неће се десити чланство у НАТО. Ми нисмо ти који деле програмске вредности са другим политичким странкама”, рекао је Додик на конференцији за новинаре, одговарајући на питање о сарадњи са странака „Осморке” и ХДЗ-а на формирању власти на нивоу БиХ, с обзиром да те странке из Федерације БиХ заговарају улазак БиХ у НАТО.

Додик је рекао да никада није усвојен ни Акциони план за улазак у НАТО (МАП), већ је усвојен Програм реформи који, како је навео, предвиђа да постоји одређен облик сарадње са НАТО.

Наводећи да ХДЗ сматра да се БиХ треба укључити у НАТО, он је нагласио да та странка „не намеће тај свој став”.

Додик је још казао да СНСД неће са странкама из Федерације БиХ потписати никакав коалициони нити програмски споразум, али да је спреман да са странкама „Осморке” и ХДЗ БиХ формира власт на државном нивоу.

„Политике на нивоу БиХ треба да буду такве да не спречавају никога да нешто уради. Ми смо спремни да будемо део договора који би рекао да РС неће спречавати развојне пројекте у Федерацији БиХ нити ће Федерација БиХ спречавати пројекте у РС”, нагласио је он.

Додао је да ту мисли на пројекте изградње хидроелектране „Бук бијела”, аеродрома у Требињу, гасни сектор и друге пројекте, за које каже да су неоправдано заустављени због одлука политичара из Сарајева.

Додик је истакао да РС, док се то не одблокира, неће моћи да даје сагласност ни за један пројекат у Федерацији БиХ – од Коридора „5Ц” до електро и других система који се граде.

НСПМ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал