Драма у Бразилу: Болсонаро оспорава резултате председничких избора

Бразилски председник Жаир Болсонаро оспорио је резултате председничких избора на којима је изгубио од ривала Луиза Ињасија Луле да Силве. Болсонаро је предао жалбу Врховном изборном суду у којој тражи да гласови са неких гласачких машина буду поништени.


Исход Болсонарове жалбе на резултате избора је неизвестан, будући да је Врховни изборни суд, највише бразилско тело за вођење избора, потврдило изборну победу Луле да Силве. Ипак, она може подгрејати наде демонстраната који протестују не прихватајући резултате избора, наводи Ројтерс.

Александре де Мораеш, судија Врховног суда Бразила, који је на челу Врховног изборног суда, изјавио је да Болсонарова изборна листа мора да представи своје доказе у року од 24 сата, или ће жалба бити одбијена.

Из Болсонаровог изборног штаба саопштено је како су откривени „знаци непоправљивих грешака“ у електронским гласачким машинама.

„Последица тога је да је немогуће потврдити резултате гласања са старијих гласачких машина“, наводи се у жалби и додаје да ти гласови треба да буду поништени.

Болсонаро, иначе, већ годинама тврди да је бразилски систем избора са гласачким машинама подложан манипулацијама, али није дао доказе за то.

Ињасио Лула да Силва победио је у другом кругу председничких избора у Бразилу, освојивши 50,9 одсто гласова, док је Болсонаро добио 49,1 одсто.

Спутњик

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал