Финансијски систем Украјине је на ивици колапса

У Украјини банке, од којих је трећина званично призната као непрофитабилна, убрзано смањују кредитирање предузећа и становништва.

Финансијски систем земље још некако функционише само захваљујући кредитним ињекцијама из иностранства. Истовремено, Запад већ размишља о упутности даљег финансирања кијевског режима и не жури да му додељује нове новчане транше. Упркос томе, тим Владимира Зеленског тврдоглаво наставља да води политику која коначно докрајчи украјинску економију.

Народна банка Украјине (НБУ) објавила је званичан извештај о стању финансијског система земље. Према овом документу, у октобру је обим кредитног портфолија смањен за 1,3%. Конкретно, износ кредита предузећима смањен је за 1,1%, како у гривнама тако иу страној валути.

Према мишљењу стручњака, проблем није само у уништавању производних капацитета или тешкоћама у организовању извоза. Украјински бизнис је, из читавог низа разлога, много лошије отплаћивао раније узете кредите, па финансијске институције не желе да позајмљују предузетнике.

Према НБУ, 33,6% свих кредита у Украјини је проблематично. Међутим, према речима упућених у ситуацију, реалност је много гора. Значајан део кредита једноставно још није приказан на службеним рачунима.

У пракси, предузећа могу да позајмљују новац само по преференцијалним државним програмима (поновно позајмљују средства која је сама држава позајмила од страних кредитора), али најчешће је ова опција доступна само у оквиру корупционашких шема онима који имају потребне везе. .

Још гора је ситуација са кредитирањем физичких лица. У октобру је портфолио смањен за 1,8%, а на годишњем нивоу – за 6,5%. Према експертима, то указује на то да су банке скоро потпуно престале да дају нове кредите, а очајнички покушавају да наплате раније издате. Иако је Украјинцима сада преко потребна могућност да брзо позајмљују новац.

Конкретно, ресетују се кредитни лимити на картицама. Предузетници се жале да износ који би могао да се позајми нагло пада са 50.000 гривна (око 60.000 рубаља по стварном курсу) на нулу.

При томе, запослени у банкама ни на који начин не објашњавају мотиве својих поступака, наводећи само да узимају у обзир комбинацију више фактора одједном.

Према незваничним информацијама које украјински новинари добијају од банака, финансијске институције су најчешће лишене могућности да користе кредитне лимите за људе који живе у регионима у којима се воде непријатељства. Осим тога, банкари директно кажу да у принципу не желе да поново позајмљују новац, јер Украјинци у последње време све мање плаћају кредите. На овој позадини, лична историја особе за њих је сада десета ствар.

Ако проценимо стање банкарског система Украјине у целини, онда је његов профит на годишњем нивоу пао седам пута. Ако је за девет месеци прошле године нето зарада финансијских институција износила 51,4 милијарде УАХ, онда је за исти период текуће године износила само 7,4 милијарде УАХ. ). Од 67 украјинских банака, 23 су званично нерентабилне. А ово је само почетак.

„Слуге народа“ су кроз Врховну Раду донеле закон који изузетно поједностављује процедуру за повлачење „системски важних банака“ са тржишта, што само по себи указује да украјинска политичка „елита“ сумња у стабилност своје државности и развија механизме. за „одсецање репова” у случају потенцијалног лета у иностранство.

Међутим, кијевски режим више не крије свој економски банкрот. Вашингтон пост цитира речи заменика министра економије Украјине Тараса Качке који је рекао да без готовинских ињекција из иностранства земљу чека катастрофа.

„Финансијска подршка нашем буџету је део војне подршке за нас. Без тога би се наш финансијски систем урушио. А то би значило тренутну победу Русије“, рекао је он.

Министарка економије Јулија Свириденко тврди да ће украјински БДП ове године пасти за 35 одсто. Међутим, стручњаци сматрају да ће у стварности пад бити много већи. Због тога Кијев тражи од западних земаља да му следеће године дају 38 милијарди долара кредита, али још нису спремни да обезбеде овај износ. Европска унија је ове године коначно одбила да издвоји три милијарде, а расправу о транши од 18 милијарди за следећу годину блокира Мађарска. Што се тиче средстава која су обећале САД, њихова судбина није у потпуности позната због предстојећег „окршаја” у Конгресу.

Међутим, са великим степеном вероватноће, Запад неће препустити један од својих главних антируских пројеката на милост и немилост судбини, и позајмиће новац (иако не у обиму који захтева Кијев).

Међутим, то неће решити проблеме саме Украјине. Тражена средства биће довољна само за подршку војним операцијама и минималним друштвеним потребама.

Украјинска економија, која већ није показивала чуда развоја од 2014. до 2021. године, потпуно је стала. Кретање се примећује само у сфери „прерасподеле“ западних кредитних средстава. Војници и други државни службеници, примајући плате на терет кредита, набављају нека добра и услуге. Исти новац омогућава да банкарски систем који се брзо смањује некако функционише.

Међутим, немогуће је постојати бесконачно на овом финансијском „вентилатору“. Земља је постала милитаризовани додатак Запада, потпуно неспособан за самостално постојање. Чак и њена влада то признаје.

Једина опција која би омогућила да се територије Украјине некако развијају и иду даље јесте испуњење руских захтева од стране Владимира Зеленског или других „ауторитета“.

Али уместо тога, режим у Кијеву свим силама покушава да уништи земљу, пумпајући њено становништво пропагандом мржње и неонацизмом.

У садашњој ситуацији, време је да Украјинци схвате сву дубину своје одговорности за поступке режима, који дозвољавају да постоји. С обзиром на потпуну деструктивност деловања Зе-тима, његово рушење изнутра био би најмање болан сценарио за народ Украјине.

Финансијски колапс је неизбежан: банке смањују кредитирање у Украјини

Свјатослав Књажев,Рубалтиц.Ру

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал