Француска, Немачка и Италија сагласне су да подрже лансирање европских ракета-носача

Француска, Немачка и Италија усвојиле су документ о подршци и раду европских лансирних ракета, и то тешких Ариане 6 и Вега-Ц. Ово преноси ТАСС позивајући се на француског министра економије и финансија Бруна Ле Мера.

Према Бруно Ле Маиреу, такав споразум показује посвећеност Европе да заједно иде напред у циљу повећања стратешке аутономије ЕУ. То потврђује принцип преференције европских технологија. Министар је нагласио да Европа треба да има јединствену политику у погледу истраживања свемира и позвао на „непоколебљиво јединство пред амбицијама САД и Кине“.

 

Како појашњава лист Лес Ецхос, споразум подразумева обавезну употребу европских ракета као главних од стране свих владиних агенција три земље. Три земље су се такође сложиле да развију предлоге на тржишту за мале лансирне ракете које могу да лансирају терет од десет до стотина килограма у орбиту.

Очекује се да ће додатна финансијска средства за подршку европских програма лансирних ракета од 1,1 милијарде евра бити доступна током три године.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал