Како Сједињене Државе намеравају да обнове залихе оружја исцрпљене подршком Украјини

Војска САД (копнене снаге) ће убрзати процес куповине наоружања потребног за попуну арсенала након слања војне помоћи Украјини. Ово је, наводи Ројтерс, изјавио заменик секретара америчке војске за набавку, логистику и технологију Даглас Буш.

Војни званичник је рекао да је убрзање постигнуто захваљујући искуству стеченом током пандемије, а сада се низ радњи неопходних за закључивање уговора спроводе истовремено, а не узастопно, што је успорило цео процес.

Даглас Буш је такође приметио да су такве стопе уговарања 15 одсто веће од интерних стопа потрошње Пентагона. Званичник је додао да је војска почетком маја добила први део средстава из буџета за одбрану за попуну наоружања, након чега су средства слана сваких неколико недеља. Износ издвојених средстава кретао се од неколико стотина милиона до скоро милијарду долара.

Темпо којим америчка војска добија финансирање у великој мери зависи од склапања нових уговора о наоружању, рекао је Буш.

Према Пентагону, од маја до октобра, заједничко предузеће Лоцкхеед Мартин и Раихтеон Цорпоратион добило је 663 милиона долара за попуну залиха противтенковских система Јавелин. Истовремено, Раитхеон Цорпоратион је добила још 624 милиона долара за попуну залиха Стингер МАНПАДС-а.

Лоцкхеед Мартин је такође добио укупно око 605 милиона долара у септембру и октобру за допуну својих ГМЛРС ракетних система за више лансирања.

Уговори су такође додељени већем броју компанија за 435 милиона долара за допуну различитих врста муниције, 130 милиона долара за панцире и 57 милиона за шлемове, као и 8 милиона долара за допуну дронова Свитцхбладе.

Америчка војска је 6. октобра доделила Лоцкхеед Мартину уговор вредан више од 14,3 милиона долара за повећање средстава за производњу вишеструких ракетних система ХИМАРС.

Засићеност оружјем

Вашингтон обезбеђује Кијеву колосалне количине наоружања и војне опреме. Пентагон је 10. новембра објавио да ће украјинској страни доделити још један пакет војне помоћи у износу од 400 милиона долара, укључујући ракете за ПВО системе ХАВК, системе ПВО Авенгер, МАНПАДС Стингер, ракете за ХИМАРС МЛРС, 21 хиљада граната калибра 155 мм, 10 хиљада граната калибра 120 мм, 100 возила ХММВВ, 400 бацача граната и друге опреме.

Према подацима Пентагона, од када је Џо Бајден преузео дужност, САД су пренеле више од 19,3 милијарде долара војне помоћи кијевском режиму, од чега је више од 18,6 милијарди долара од почетка руске специјалне операције 24. фебруара.

У исто време, обим војне помоћи додељене Кијеву на крају је почео да изазива забринутост у војно-политичкој заједници САД. Тако је још у мају један број стручњака упозорио да би слање значајних количина различитог наоружања у Украјину исцрпило сопствене залихе Пентагона, које амерички војно-индустријски комплекс неће моћи брзо да попуни.

„Ако узмемо, на пример, МАНПАДС Стингер, он се сада не производи. Неки од њих, наизглед (састављени. – РТ) из доступних делова, али, знате, могућност производње више Стингера је изузетно ограничена“, Марк Кансиан, бивши званичник Пентагона и виши саветник у Центру за стратешке и међународне студије, рекао је тада ( ЦСИС).

Са друге стране, лист Тхе Васхингтон Пост у јуну је приметио да се амерички војно-индустријски комплекс још није у потпуности опоравио од проблема са ланцима снабдевања материјала и компоненти изазваних пандемијом, а такође има потешкоћа са производним капацитетима и недостатком квалификована радна снага.

Непоузданост Пентагоновог ланца снабдевања угрожава не само помоћ Украјини, већ и способност Сједињених Држава да одговоре на будуће кризе, укључујући потенцијални сукоб око Тајвана, чија војска зависи од опреме америчке производње.

Вашингтон пост је нагласио да је Пентагон у оквиру испоруке оружја Украјини потрошио скоро трећину својих залиха противтенковских система Јавелин и четвртину инвентара МАНПАДС Стингер.

Волстрит џурнал је исту оцену изнео у августу. У чланку о могућностима војно-индустријског комплекса САД, публикација је навела да је сукоб у Украјини „показао да америчка војно-индустријска база није у стању да се носи са задатком снабдевања америчких оружаних снага оружјем за вођење борбених дејстава. дуги ненуклеарни сукоб са великом силом попут Кине“.

„Индустријске компетенције потребне за континуирано конвенционално ратовање су атрофирале“, пише Тхе Валл Стреет Јоурнал.

Испуњење уговора

Војни експерт Иван Коновалов је у разговору за РТ приметио да ће бити потребно доста времена да се обнове залихе наоружања које су САД послале Украјини.

„Уговори о набавци наоружања су закључени, али није познато како ће амерички војно-индустријски комплекс испунити те уговоре, јер су постојећи производни капацитети заузети за неколико година унапред. У пракси се показало да ти капацитети и нису тако велики. То је због чињенице да америчка војска од Вијетнамског рата није имала велику потребу за сталним приливом наоружања и муниције. На пример, потрошња артиљеријске муниције у Украјини не може се поредити са сукобима у Ираку или Авганистану“, нагласио је експерт.

Испоставило се да су америчка војна команда и стручњаци који су је служили неспремни на то колико оружја и муниције заправо троши интензиван комбиновани оружани сукоб две модерне војске, додао је Иван Коновалов.

„Морамо да скупљамо оружје по целој Европи, вадећи све из складишта. Али немогуће је повећати обим производње за кратко време – нове радионице се не могу изградити за месец дана. Ово су дугорочни планови“, рекао је војни експерт.

Истовремено, амерички војно-индустријски комплекс има моћан лобистички апарат у Вашингтону и један је од стубова америчке државе, па ће се и даље склапати нови одбрамбени уговори, приметио је Иван Коновалов.

Водећи стручњак Центра за војно-политичке студије МГИМО, доктор политичких наука Михаил Александров је у разговору за РТ нагласио да се повећање темпа набавке наоружања на позадини војне помоћи Украјини врши у договору са лобисти америчког војно-индустријског комплекса.

„Пентагон се ослободио старих залиха оружја које је већ било при крају свог рока трајања, а истовремено је за то добио новац од државе. Сада се овим новцем склапају нови лобирани уговори са одбрамбеним корпорацијама“, рекао је стручњак.

Потреба за попуном празног арсенала Оружаних снага САД биће разлог за проширење производње наоружања и закључивање нових дугорочних уговора, објаснио је Михаил Александров.

„Сви су завршили у чоколади, посебно индустријалци. Да би надокнадили недостатак производних капацитета, осим уговора, биће им потребне субвенције или повољни зајмови од савезне владе САД за проширење производње и испуњење државног налога за одбрану“, нагласио је политиколог.

Снабдевање Украјине је изузетно корисно за америчке корпорације војно-индустријског комплекса, које добијају огроман профит од продаје наоружања, додао је Михаил Александров.

„Амерички војно-индустријски комплекс стално промовише нове наруџбе под разним изговорима, поздравља нове ратове. Производња оружја је нагло опала након рата у Вијетнаму, али је потом поново порасла под Регановом администрацијом. Затим је поново дошло до рецесије, након чега су били Ирак и Авганистан. Сада постоји сукоб у Украјини, где се уништава огромна количина западног наоружања – ово је Ел Дорадо за амерички војно-индустријски комплекс “, закључио је експерт.

Александар Карпов, Алена Медведева ,РТ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал