Приштина одустала од кажњавања за регистарске таблице, али траже преговоре о коначном споразуму?

Дајемо шансу споразуму без казни за регистарске таблице, али не да оставимо по страни питање преговора о коначном договору, рекао је данас премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

„Није довољно да се договоримо о регистарским таблицама, иако се слажем да другу фазу треба обуставити у потрази за решењем око пуне нормализације односа до марта 2023. године. Тако да дајемо шансу споразуму без казни, али не само за регистарске таблице, а да оставимо по страни питање преговора о коначном договору. С друге стране, Србија се обавезала да више неће издавати таблице из времена Милошевића“, рекао је Курти.

Рекао је и да је неопходно исправљање „грешке“ Жозепа Бореља, високог представника ЕУ за спољну политику.
„Оптимисти смо и верујем да је неопходно исправљање Борељове грешке. Сада је Америци потребно још 48 сати да се јучерашње приближавање данас или сутра претвори у договор. Они дају све од себе. Мислим да нисмо у времену када треба причати о новим одлагањима. Треба да причамо о максималном интензитету тако да у року од 48 сати имамо договор како смо циљали у Бриселу, а да се не ограничавамо на ствари као што је рад на таблицама“, рекао је Курти, преносе приштински медији.

Курти је рекао и да од јуче није био у контакту са високим представником Европске уније Жозепом Борељом и поновио је критике на рачун Бореља, рекавши да је одустао од француско-немачког предлога тражећи договор само о регистарским таблицама.

„САД, посебно амбасадор Ховенијер, веома су посвећени и ангажовани и хвала му на томе. Његова улога је увек конструктивна, позитивна, креативна. И САД и Ховенијер улажу максималне напоре. Они су у контакту са Бриселом. Од како сам завршио последњи састанак, нисам комуницирао са Борељом, који је, са жаљењем понављам, одустао од француско-немачког предлога, и дао предлог о таблицама, а договор о таблицама није довољан“, рекао је Курти, преноси Косово онлајн.

Спутњик

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал