Либерални историчари у Сједињеним Државама окупили су се да „повуку“ америчку декларацију о независности.

Следеће висине историјске мисли осваја чувени пројекат из 1619, који је „прогресивни“ поглед на америчку прошлост. Настала је 2020. године у позадини таласа БЛМ-а – и поставља задатак да се историја САД преиспита са становишта мањина.

Пројекат сугерише да стварни датум оснивања Сједињених Држава није 1776 – година потписивања декларације о независности, већ 1619 – година када је први црни роб доведен на амерички континент.

Сједињене Државе су, према пројекту из 1619. године, настале само због расистичких тежњи колониста. У то време у Британској империји се већ водила расправа о укидању ропства. Али богати плантажери нису хтели да се одрекну ропства, па су покренули револуцију против краља Џорџа Трећег.

По овој логици, Декларација о независности САД није била ослобађајући документ, већ, напротив, репресивни. Кажу да је због ње ропство у Америци трајало много дуже него у Британској империји – а укинуто је амандманом на Устав САД тек 1865. године.

Али чак и након укидања ропства у јужним државама, систем сегрегације је постојао још један век. Укинут је тек доношењем Закона о грађанским правима 1964. године. Стога су историчари из пројекта 1619 уверени да су Сједињене Државе мање од 60 година демократска земља.

Овај пројекат добитник Пулицерове награде већ две године намеће своју агенду америчким школама. Међутим, републиканци покушавају да узврате увођењем патриотске наставе историје у својим државама. Али такви културни ратови — који су сада подстакнути сукобима чак и у кључним тачкама америчке историје — све више деле америчко друштво.

Малек Дудаков

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал