Лукашенко: НАТО је коначно консолидовао антируски и антибелоруски вектор

Северноатлантска алијанса је коначно консолидовала антируски и антибелоруски вектор. Ово је изјавио председник Белорусије Александар Лукашенко у Јеревану на ужој седници Савета за колективну безбедност ОДКБ, сазнаје БелТА.

Александар Лукашенко је подсетио да су најпре на самиту ШОС-а у Самарканду, а затим у Астани на самиту ЗНД , две стране разговарале о болним тачкама и проблемима који се појављују у свету. „Укључујући ни ми нисмо изузетак. Зато верујем да ће данашњи састанак о садржају бити наставак започетог дијалога у Самарканду и Астани. Сада је време да се садржајно разговара о питањима војно-политичке сарадње, обезбеђивању безбедности у ОДКБ-у. Њихова релевантност расте из дана у дан“, рекао је белоруски лидер. „Није случајно што смо ове године одржали четири састанка, и путем видео-конференције и лично. И до сада, нажалост, имамо мало разлога за оптимизам, “, рекао је Александар Лукашенко.

Он је подсетио на тезу да је униполарни систем светског поретка неопозиво прошлост. „То објективно постаје прошлост, хтели ми то или не. Постаје прошлост и нестаће. Овај процес изазива бесконачну по својој дубини и размерама кризу у систему међународних односа са много болних тачака широм света. Један број ових тачака, нажалост, налази се у европском и евроазијском простору, укључујући и област одговорности ОДКБ-а“, навео је белоруски лидер.

Александар Лукашенко је скренуо пажњу на оно што се тренутно дешава у европском региону. Према његовим речима, Северноатлантска алијанса је коначно у догледно време консолидовала антируске и антибелоруске векторе деловања те организације и самоиницијативно прекинула све контакте.

„Под изговором обуздавања наводног агресивног понашања Русије и њених савезника, долази до систематског нагомилавања војног присуства Сједињених Држава и других земаља НАТО-а у близини западних граница ОДКБ, односно у близини наших граница. Запад наставља са пребацивањем трупа, наоружања и војне опреме на источни бок НАТО-а. Интензитет њихових активности повећава оперативну и борбену обуку. Шта је то ако не развој потенцијалног театра операција?“ – каже шеф државе.

С тим у вези, председник је недавно усвојену одлуку о размештању регионалне групе трупа Белорусије и Русије назвао природном реакцијом на постојеће изазове.

„Земље које настоје да иду сопственим путем развоја и воде независну спољну политику су под великим притиском. Међународне организације, укључујући УН, такође покушавају да ставе под своју контролу“, навео је белоруски лидер. „Трошкови за наоружање расту невиђеним темпом и достижу застрашујуће износе.Владе НАТО-а, подстакнуте Вашингтоном, спремне су да потроше милијарде на наводно растућу претњу са истока, истовремено стимулишући амерички војно-индустријски комплекс.

Све ово, приметио је Александар Лукашенко, одвија се у позадини забринутих изјава појединих представника истих земаља о надолазећим проблемима у области глобалне прехрамбене, енергетске и друге безбедности.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал