Лукашенко се заложио за јачање војне компоненте ОДКБ

Председник Белорусије Александар Лукашенко је на самиту у Јеревану говорио за јачање војне компоненте Организације договора о колективној безбедности. Овај правац је међу приоритетима белоруског председавања организацијом за наредну годину, сазнаје БелТА.

 

„Војна компонента ОДКБ је саставни део организације око које је, заправо, настала пре 20 година. Приоритетне задатке у овој области видимо као повећање спремности компоненти трупа ОДКБ-а да извршавају своје. предвиђених задатака, као и јачање војно-техничке сарадње држава чланица“ – рекао је белоруски лидер.

Он је истакао да је успешно испуњавање постављених задатака трупа ОДКБ повезано са њиховом свеобухватном обуком и опремањем савременим наоружањем и специјалном опремом. „Знате, штета је и говорити о томе. Овај проблем треба решити једном за свагда у року од годину дана. Убаците већ – ове паре – и наоружајте наше момке које ћемо користити у мировним и другим мисијама. И показати да не можемо ништа горе од НАТО да пружимо својим момцима“, нагласио је белоруски лидер.

 

У предвиђене сврхе, на територији Белорусије ће 2023. године бити планирано и изведено више заједничких вежби са органима команде и контроле и формацијама снага и средстава система колективне безбедности ОДКБ.

 

Према речима Александра Лукашенка, развој коалиционе војно-техничке компоненте у великој мери зависи од спровођења од стране држава чланица организације усаглашене војно-техничке политике.

 

„Са Руском Федерацијом стекли смо озбиљно искуство (не би било среће, али је несрећа помогла) у интензивирању војно-техничке сарадње и стварању конвенционалних и најновијих система наоружања. Укључите се, нисте странци“, предложио је председник.

 

Белоруско председништво намерава да посвети посебну пажњу интензивирању напора за развој заједничких приступа у области стандардизације и каталогизације одбрамбених производа и развоју сарадње између предузећа у производњи перспективних војних производа. „То је оно што сада радимо у сарадњи са Русијом. Све то треба да обезбеди заједнички развој и производњу савременог наоружања и војне опреме у будућности“, рекао је шеф белоруске државе.

Он је напоменуо да, како показује сукоб у Украјини, не треба заборавити старе моделе наоружања. Градови, торнада, урагани и други (вишецевни бацачи ракета – напомена БЕЛТА) су и даље оружје“, рекао је Александар Лукашенко.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал