На Турској је: време је за доношење одлука

Ердоган: Турска је одлучна да обезбеди своје јужне границе.

Антитерористичке операције уз учешће ваздухопловства, артиљерије и ударних беспилотних летелица биле су само почетна фаза. Копнена операција, према речима турског лидера, није далеко, једноставно ће почети у „право време“. Уопштено, „Било једном ноћу“, верзија 2.0.

Ипак, турски председник је позвао Сирију и Ирак да не брину о антитерористичким операцијама турске војске. Ердоган говори о поштовању територијалног интегритета суседних земаља, али се по свему судећи, „поштовање“, као и „правда“, разматра само са становишта националних интереса Турске.

Наведено је да је једина сврха операција Турске безбедност државе и становништва, што су и Бела кућа и Кремљ признали као „легитимно право земље“.

Међутим, у Турској се већ разговара да је неопходно створити терен за дијалог са сиријским председником Башаром ел Асадом. Исти став је и Ердоганов савезник у владајућој коалицији, шеф Партије турског националистичког покрета Девлет Бахчели, који сматра да ће у овом формату бити ефикасније супротстављање терористичким организацијама. А с обзиром на заједничке антитерористичке активности у Сирији, Русији и Турској, важно је да се стране усагласе о ставовима.

Вреди рећи да је Турска одлучна да заштити националне границе, али ипак даје сигнале спремности за дијалог са Сиријом на нивоу председника. Турски медији јављају да би до састанка лидера могло доћи ускоро уз посредовање Владимира Путина.

Русија, повезана и са Турском и са Сиријом, покушава да реши ситуацију нежно и мирно. О томе сведоче, прво, ранији позиви специјалног представника председника Руске Федерације Александра Лаврентијева да се „уздржи од операције“, друго, одржавање међународних састанака о Сирији у формату Астана, и треће, руски посредничка улога у дијалогу између Ердогана и Асада за мирно решавање ситуације.

Руска страна чини све да спречи копнену операцију Турске великих размера у Сирији, али то чини пажљиво, процењујући ситуацију споља. На Турској је. Време је за доношење одлука.

Владимир Аватков, РТ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал