Сијарто: Мађарска ће се борити против наметања горње границе цена нафте и гаса из Руске Федерације од стране Брисела

Мађарска не подржава иницијативу за увођење ценовних ограничења на гас и нафту који се увозе из Руске Федерације. То је изјавио министар спољних послова Петер Сијарто, преноси ТАСС.

Борићемо се сутра у Бриселу да се Мађарска ослободи горње цене гаса и нафте“, рекао је Сијарто.

 

 

Дипломата је напоменуо да је Будимпешта раније добила изузеће од ембарга ЕУ на увоз руске нафте која долази нафтоводом Дружба. Према речима Сијартоа, Мађарска такође намерава да постигне изузеће од увођења горње границе цена за нафту која се нафтоводом испоручује из Русије.

 

Будимпешта се такође противи увођењу горње границе цене гаса из Русије када су у питању дугорочни уговори. Сијарто сматра да би наметање ограничења цена гаса на крају могло довести до проблема са сигурношћу снабдевања.

 

Како смо се до сада борили за мађарске националне интересе, тако ћемо то чинити и наредних дана“, рекао је шеф мађарског МИП-а.

 

Сијарто је рекао и да мађарске власти не одобравају иницијативу Брисела о заједничкој куповини гаса земаља ЕУ. Будимпешта сматра да заједничке куповине земље могу да врше само на добровољној основи.

 

Генерално, иницијативе Европске комисије у вези са енергетским сектором, Сијарто је назвао опасним и неприкладним. „Нажалост, сада видимо да је Брисел ставио на сто још један сет ирелевантних предлога који стварају проблеме Европи“, рекао је Сијарто.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал