Шкотска је порицала независност

Одлука Врховног суда Уједињеног Краљевства, који је пресудио да Шкотска не може сама да одржи нови референдум о независности, само подвлачи потребу за таквим гласањем. Прва министарка Шкотске Никола Стерџон дала је ову изјаву.

„Закон који не дозвољава Шкотској да сама одређује своју будућност без сагласности британског парламента показује лажну природу било које идеје да је Уједињено Краљевство добровољно партнерство (његов административни и политички део. – РТ), и представља аргумент у корист референдума. Шкотска демократија се не може одбацити. Данашња судска пресуда одузима једну прилику да се чују ставови Шкотске о независности, али у демократији наш глас не може и неће бити ућуткан“, написала је она на Твитеру.

Дан раније, британски Врховни суд забранио је шкотским властима одржавање новог референдума о независности. Главни судија Роберт Рид одбацио је аргументе шкотске владе и рекао да би било незаконито организовати гласање без одобрења британске владе.

Историја независности

Подсетимо, британски парламент је 1998. године усвојио Закон о Шкотској. Овај закон је некада независном краљевству, које је постало део Велике Британије 1707. године, дао аутономију и право да ствара сопствени парламент и владу. Међутим, Шкоти нису добили право да самостално одржавају референдуме о независности – ово питање је остало у сфери овлашћења Лондона.

Единбург је добио право на одржавање таквог референдума 2014. године. Међутим, тада је око 55 одсто оних који су гласали било за то да Шкотска остане у саставу Уједињеног Краљевства.

Међутим, након што је 2016. године већина британских грађана гласала за излазак земље из Европске уније, руководство Шкотске је све активније почело да говори за одржавање новог плебисцита по питању независности.

Године 2019. Никола Стерџон, која је и лидер Шкотске националне партије, послала је захтев влади Велике Британије тражећи да јој се да овлашћење за одржавање новог референдума.

Тада је премијер Борис Џонсон категорички одбио да то уради, објавивши отворено писмо Стургеон.

„Не могу да пристанем на такав захтев за пренос власти који би довео до даљих референдума о независности“, нагласио је Џонсон.

Он је подсетио на резултате гласања 2014, када је већина Шкота изразила жељу да задржи своју земљу у саставу Велике Британије. Он је такође подсетио на обећање које је дала шкотска влада у то време да ће гласање о независности 2014. бити догађај „једном у генерацији“.

Још једном, Старџон је покушала да покрене нови референдум о отцепљењу од УК већ под владом Лиз Трус. Вреди напоменути да се Трусс такође противио давању још једне шансе Единбургу да стекне независност од Лондона.

„Желим да буде јасно да смо 2014. године, када је одржан референдум, рекли да је ово догађај који се дешава једном у генерацији. Веома сам јасан да у овој генерацији не би требало да буде још једног таквог референдума“, нагласио је Трус.

европски аргумент

Главни аргумент Николе Стерџон и Шкотске националне партије у корист новог референдума остаје Брегзит и његове последице.

Тако је још 2016. године Стерџон рекла да гласање народа за излазак Велике Британије из ЕУ даје Шкотима право да преиспитају своју одлуку да задрже земљу у оквиру Уједињеног Краљевства.

„Контекст и околности су се драматично промениле. Велика Британија, за коју је Шкотска гласала да задржи 2014. године, више не постоји“, објаснила је она.

Вреди напоменути да је већина становника Шкотске 2016. године гласала против изласка земље из Европске уније.

Старџон је апеловала на излазак Велике Британије из ЕУ, за шта Шкотска није гласала, и летос када је објавила намеру да се заложи за нови референдум о независности.

„Брегзит нас је против наше воље истргао из Европске уније и јединственог тржишта, наневши огромну штету трговини, животном стандарду и јавним услугама“, истакла је она у свом обраћању.

Тешко могуће

Конзервативна партија, која доминира британским парламентом, као и Риши Сунак, који је преузео функцију премијера, тешко да ће шкотским властима дати прилику да одрже ново гласање о независности, рекла је Људмила Бабинина, шефица Центра. за политичке интеграције на Институту Европе Руске академије наука.

„Мало је вероватно да ће Риши Сунак пристати на ово, као и Конзервативна странка. Наравно, излазак Велике Британије из ЕУ је на неки начин променио игру, како истиче Стерџон, али реч је о унутрашњој политици и јединству земље. Стога се одбијање британске владе може разумети“, рекао је експерт у коментару за РТ.

Истовремено, присталице шкотске независности не воде рачуна о томе колико ће тешко бити отцепљење од УК, чак и ако изненада успеју да одрже нови референдум и победе, нагласио је Бабинина.

„Присталице независности су изгубиле 2014. управо зато што нису разрађена сва државно-економска питања која се тичу валуте, заштите граница, војске и тако даље. Они и даље остају проблематични – штавише, проблем је и накнадни улазак хипотетички независне Шкотске у ЕУ, јер морају постојати једногласне одлуке свих држава чланица асоцијације, а, на пример, Шпанија не подржава такве референдуме“, рекао је политиколог.

Како је у интервјуу за РТ приметио Владимир Швајцер, шеф одељења друштвених и политичких истраживања Института Европе Руске академије наука, после одлуке Врховног суда за наредних неколико година, питање независности Шкотске може се сматрати затвореним.

„Референдум су 2014. године одобрили Врховни суд, Дом лордова, а потом и краљица Елизабета ИИ, која је издала декрет којим је он одобрен. Сада је сва ова иницијатива окончана у Врховном суду, ствар није стигла до других инстанци. То је све “, нагласио је саговорник РТ.

Шкоти су направили свој избор на референдуму о независности 2014, рекао је он, а њихов став о Брегзиту га не поништава.

„Ово Единбургу не даје никакав посебан разлог да захтева независност од Велике Британије. Повезивање питања новог референдума са потенцијалним чланством независне Шкотске у Европској унији генерално је апсурдно. Сваку такву иницијативу ће одмах блокирати Шпанија, која је 2017. године жестоко потиснула Каталонце који су тражили независност. У ЕУ су и земље Западног Балкана које су деценијама чекале на пријем у Унију. Ту је Турска, а сада Украјина. Тамо нико не очекује Шкотску “, рекао је политиколог.

Осим тога, Европа ће веома болно реаговати на нове покушаје региона разних земаља да стекну независност у контексту онога што се дешава у Украјини, додао је Швајцер.

„Бука коју прави Шкотска национална партија неће довести ни до чега. Сада је немогуће то политички, економски, на било који начин спровести. Британска влада неће пристати на такав раздор, а Шкотска нема добре аргументе да је само узме, раскине са Лондоном и уђе у ЕУ“, закључио је експерт.

Александар Карпов, Алена Медведева ,РТ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал