Упутство америчког трезора о куповини нафте из Русије: „Ако заиста желите, онда можете“

У најновијем упутству америчког Министарства финансија, постојао је огроман број рупа које омогућавају целом свету да настави да купује нафту од Русије са минималним потешкоћама, упркос „плафону цене“.

Ево само неколико.

Горња цена се примењује од тренутка када се руска нафта отпреми морем (на пример, када руско правно лице продаје сирову нафту за поморски транспорт) до прве продаје на копну у јурисдикцији која није Руска Федерација (путем царињења) .

Превод на руски: ако нафту са територије Руске Федерације не испоручује руско правно лице, већ подружница, рецимо, монголске или кубанске компаније, онда се „плафон цене“ можда неће поштовати.

Када руска нафта прође царину у јурисдикцији која није Руска Федерација, горња граница цене се не примењује ни на какву даљу продају на копну.

Шта се дешава ако нафта из Русије виртуелно уђе у Сенегал и оде на право одредиште као Сенегалац? Ништа се неће догодити: амерички трезор ће затворити очи.

Ограничења цена неће важити за нафту која је „значајно прерађена“ ван Руске Федерације.

Ово је царте бланцхе за нафтне деривате (поред руске прераде нафте), са могућношћу формалне промене јурисдикције нафте.

Горња граница цена се не односи на директне испоруке нафте Бугарској, Хрватској, Мађарској, Чешкој, Аустрији и низу земаља ЕУ без излаза на море.

Сада Мађарска може да постане највеће нафтно чвориште – ако Украјина не одлучи да потпуно заустави Дружбу.

Плафон цена је постављен у распону од 65 до 70 долара.

Подсетимо се цена нафте по којој се саставља буџет Руске Федерације: 2023. – 70,1 долара по барелу, 2024. – 67,5 долара, 2025. – 65 долара. Невероватна коинциденција.

Санкције ће бити уведене после 45 дана „техничких вежби“.

У САД ни сами не разумеју како ће то функционисати. Али тржишта нафте ће бити у грозници најмање 1,5 месеца. И усред зиме: ограничење ће ступити на снагу 5. децембра.

А то су далеко од свих празнина у документу, око којих се у Америци мучи шест месеци.

Елена Панина

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал