Владимир Билчик: Резолуција Европског парламента снажан политички сигнал Србији да уведе санкције Русији

Резолуција Европског парламента (ЕП) је снажан политички сигнал Србији да уведе санкције Русији, изјавио је известилац ЕП за Србију Владимир Билчик, непосредно по усвајању Резолуције.Више од 500 посланика гласало је за то да се преговори са Србијом услове увођењем санкција Русији и напретком у европским реформама.

Тај документ није правно обавезујући за европске институције и државе чланице а њиме је Европски парламент дао препоруке за будућу политику проширења Европске уније.

Према Билчиковим речима, захтеви у Резолуцији нису нови. У документу је, како је рекао, формулисано оно што Европска унија (ЕУ) поставља пред Србију од фебруара 2022. године, када је почела руска агресија на Украјину.

„Усклађивање са спољном политиком ЕУ је одувек био важан услов, чија је важност двоструко наглашена од како је Русија извршила бруталну инвазију на Украјину“, рекао је Билчик за Радио Слободна Европа.

Како је истакао, „нико не зауставља преговоре нити успорава процес придруживања ЕУ“.

„Али врло јасно кажемо – до напретка (у преговорима) може доћи, само уколико се виде јасни потези ка стратешком циљу који је Србија себи зацртала“, закључио је Билчик.

Када је реч о договору Београда и Приштине о регистарским таблицама, лопта је у рукама Приштине и ми очекујемо да Приштина предузме акције

РСЕ-Политика

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал