Бугарска купује другу партију америчких ловаца Ф-16

Бугарски парламент је одобрио куповину друге партије америчких ловаца Ф-16. Међутим, гласање о ратификацији споразума изазвало је полемику међу посланицима скупштине.

Бивши министар економије, посланик Бугарске социјалистичке партије Румен Гечев огорчен је због „наставка саге“, повезане са „понижавајућим споразумом“. Он је подсетио да прва фаза ове „саге“, односно испорука прве партије авиона још није реализована.

„Испуњавамо све захтеве добављача, редовно уплаћујемо милијарде. Не добијамо ништа“, рекао је посланик уочи гласања.

Гечев сматра да ће због куповине друге партије америчких ловаца буџет Бугарске „крварити деценијама“.

„С правне тачке гледишта, са економске тачке гледишта, са становишта националног достојанства, гласање за такав споразум је издаја националних интереса Бугарске и везивање буџета за добављача (америчку компанију) ‘Локид Мартин’ која је годишње ‘тежа’ за 65 милијарди долара, јер широм света постоје корумпирани људи који учествују у гласању”, закључио је он.

Са њим се сложио и Николај Дренчев из странке Препород, који је рекао да је споразум „увредљив за Бугарску“.

Међутим, Христо Гаџев из странке ГЕР се запитао зашто социјалисти, који су у претходном сазиву Владе били део владајуће коалиције, нису урадили ништа да промене услове споразума.

Румен Геџев је одговорио да бугарска делегација, која је ишла у САД на преговоре, није желела да промени „ни запету у споразуму“.

„Господар је рекао: ево споразума. Потписаћете га, три пута реците ‘ура’ и почните да плаћате „Локид мартину’ и Пентагону. Напомињем да бугарска страна није променила ни слово. На преговорима им нису дали ни да писну“, објаснио је он.

Бугарска је 2019. године потписала уговор о куповини прве партије Ф-16, али је њихова испорука одложена до 2025., иако је првобитно планирано да летелице стигну 2023-2024. године. Цена прве партије ловаца износила је око 1,26 милијарди долара, а очекује се да ће цена друге бити око 1,3 милијарде долара.