Медији: Од ограничења цене руске нафте корист има само Вашингтон

Потенцијално ограничење цена руске нафте нашкодиће како Москви, тако и Бриселу. Од тога ће користи имати само Вашингтон, пише кинески лист „Глобал Тајмс“.

Према мишљењу професора на Институту за међународне односе при Кинеском универзитету за иностране послове Ли Хајдонга, европске земље, које разматрају ограничење цена руске нафте све више ће постати свесне да Сједињене Америчке Државе наговарају Европску унију да уводи мере против Русије ради повећања прихода и добити Вашингтона. Зато неслагања која се јављају по питању ограничења цена у државама ЕУ издање назива „предвидивим“.

Ли сматра да ће увођење граничне цене на нафту из Русије нанети штету не само ЕУ, која се већ суочила са енергетском кризом, већ ће изазвати хаос на светском тржишту.

Претходно су медији пренели да европске дипломате планирају разматрање ове теме у петак. Касније је агенција „Блумберг“ саопштила да су дипломате чланица ЕУ одложиле преговоре по овом питању.

Раније је лист „Вол стрит џурнал“ саопштио да би Сједињене Америчке Државе и савезници могле да постигну договор о ограничењу цене руске нафте на нивоу од 60-70 долара по барелу. Други извори наводе да би лимит могао да буде постављен на 70 долара.

Руски председник Владимир Путин, коментаришући идеју Запада да ограничи цену руских енергената, више пута је истицао да Русија неће ништа извозити, уколико то буде противречно њеним интересима.