Преминуо министар спољних послова Белорусије

Преминуо је белоруски министар спољних послова Владимир Макеј, објавила је белоруска државна новинска агенција „БелТА“.

„Преминуо је изненада пре неколико сати. Ништа није наговештавало да ће се ово десити. Јуче смо разговарали о плановима за следећу недељу. Ово је велики губитак за све нас“, рекао је портпарол Министарства спољних послова Белорусије Анатолиј Глаз.

Саучешће поводом смрти Макеја изразила је званична представница Министарства спољних послова Марија Захарова, рекавши да је руски дипломатски ресор потресен вешћу о смрти министра спољних послова Белорусије.

Владимир Макеј је рођен 5. августа 1958. године. Завршио је Мински државни педагошки институт за стране језике и Дипломатску академију Министарства иностраних послова Аустрије. Од 1993. године је обављао функције заменика шефа службе државног протокола белоруског МИП-а, представника републике при Савету Европе, саветника амбасаде у Француској, шефа одељења за европску сарадњу при Министарству спољних послова Белорусије.

Од 2000. до 2008. године био је помоћник председника Белорусије, а од 2008. до 2012. године је био на челу председничке администрације. За министра иностраних послова је именован 2012. године.