Сијарто: ЕУ нас мрзи јер смо против либералног мејнстрима

Оптужбе на рачун Мађарске за систематску корупцију у земљи су неосноване, то је у супротности са економским растом. Европски парламент, који позива на ускраћивање финансирања Будимпеште, „мрзи“ десничарску владу у земљи, која је против либералног мејнстрима, изјавио је мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто.

„Брисел тренутно има политичке примедбе на Мађарску, јер је овде већ 12 година на власти козервативна, хришћанско-демократска влада. Штавише, ми смо успешни. Увек слушам оптужбе да у Мађарској има корупције. Ако у земљи постоји системска корупција, привреда земље не би расла. А бруто домаћи производ државе порастао је значајно и премашује европски просек. Да постоји системска корупција, тога не би било“, рекао је Сијарто за француску телевизију, а снимак је објављен на друштвеним мрежама.

Он је истакао да је Европски парламент политичка институција која доноси политичке закључке. Тамо је већина левичара, а они мрзе Мађарску с политичке тачке гледишта.

„Они нас мрзе са политичког становишта, јер иступамо против мејнстрима, али смо свеједно успешни. Ово је одлука мађарских држављана. Те земље (које подржавају механизам условности према Мађарској) увек говоре о демократији, онда поштујте демократију! Мађарски грађани су на изборима четири пута узастопно одлучили да желе то што ми спроводимо“, објаснио је министар.

Европска комисија је средином септембра предложила Савету ЕУ да према Мађарској уведе механизам условности у буџету ЕУ како би се обезбедила заштита буџета ЕУ и финансијских интереса Европске уније од кршења принципа владавине права у Мађарској.