ДРАМАТИЧНО У ЗЕМЉИ ЕУ: Цена хране и рачуни за струју драстично скочили

ЦЕНЕ хране у Шведској ове године су скочиле за 20 одсто, док су се рачуни за струју више него удвостручили, показују подаци које је објавила Агенција за заштиту потрошача земље.

Извештај је заснован на истраживању шведског потрошачког тржишта током целе године и анализира цене хране, енергије, хигијенских потрепштина, обуће и одеће.

Ови подаци, заједно са потрошачким стандардима које је одобрила влада те земље, користе се за одређивање просечног нивоа прихода који захтева социјалну помоћ.

Ове године, месечна потрошачка корпа за једну одраслу особу процењена је на 3.400 круна (363 долара). За породицу од двоје одраслих и двоје школараца ова цифра износи 10.700 круна (1.142 долара) и заснива се на четворонедељном плану исхране који препоручују шведски стручњаци за исхрану.

– У нашим прорачунима узимамо у обзир само основне потребе, а не неку луксузну потрошњу – рекла је менаџерка Шведске потрошачке агенције Кристина Дифс.

Она је напоменула да је обично повећање годишњих трошкова безначајно, док смо ове године „видели да бројке брзо губе на важности“.

Агенција је забележила посебно драматичну промену цена у Шведској због ванредне инфлације хране и енергената, пише РТ на енглеском.

Новости.рс

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал