„Не можете променити географију“: Јертисбајев објаснио посету Токајева Москви

Астана ће наставити да своју главну опкладу ставља на Русију и Кину јер се географија не може променити“, рекао је политички експерт Јермухамет Јертисбајев који је објаснио мотиве посете реизабраног Жомарт-Касима Токајева Москви непосредно после избора.

Руски лидер Владимир Путин постао је први председник који је примио шефа Казахстана након победе у изборној трци. Посета је, сматра аналитичар, постала симболична јер је Астана показала намеру да даље развија партнерство, укључујући проширење обима трговине, као и ослобађање од преосталих баријера у економским везама. Казахстанци се фокусирају на блиско иностранство, приметио је аналитичар.

„Ово је веома важно, јер без обзира какву вишевекторску спољну политику води Казахстан, географија се не може променити. Русија и Казахстан деле најдужу копнену границу на свету. И ова граница је отворена, ово је граница пријатељства са слободним протоком капитала, имовине, рада, имамо отворен хуманитарни, друштвени и економски простор. Због тога је током читавих 3,5 године председниковања Токајева приоритетну пажњу посветио својим суседима – Руској Федерацији, Кини, Киргистану, Узбекистану и Туркменистану“, рекао је Јертисбајев.

Што се тиче посете Москви, за Русију је она од посебне вредности у контексту економског рата великих размера који је Запад покренуо против московске привреде. Астана је показала да неће палити мостове са својим савезником у лице Руске Федерације. О томе сведочи и потписивање најважнијих билатералних споразума“, рекао је експерт.

„Мислим да је посета Токајева од великог геополитичког значаја, јер се Русија нашла у веома тешкој међународној ситуацији. Непријатељских земаља већ има на десетине, а да не говоримо о протоку оружја и плаћеника са Запада у Украјину. У великој мери, ово је рат са НАТО-ом. У овој тешкој ситуацији Казахстан показује да смо и даље добре комшије. Остајемо у ОДКБ, трговаћемо, живећемо мирно у комшилуку. У том смислу, посета Токајева је од великог значаја како за Казахстан и Русију, тако и за даље јачање наших добросуседских односа“, рекао је Јертисбајев у емисији Соловјев УЖИВО.

Подсетимо, према в.д. Алексеј Маслов, шеф Института за азијске и афричке земље Московског државног универзитета Ломоносов, упркос „прљавим играма Запада“, реизбор председника Казахстана Касима-Жомарта Токајева на нови мандат обележиће даљи развој активне сарадње са НР Кином и Руском Федерацијом. Казахстанци су заинтересовани за инвестиције, пре свега из Кине. Поред тога, Астана ће, према речима говорника, учинити све да избегне могуће понављање нереда на позадини раста цена гаса који је шокирао земљу пре две године. Интеграција државе изузетно заинтересоване за нафту у руски економски модел добиће замах.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал