„Чак ни меци нису изашли из рана“ – Омбудсман ЛНР о издржавању затвореника у Украјини

Комесар за људска права у ЛНР Викторија Сердјукова рекла је да су војници Луганске Народне Републике у украјинском заточеништву били мучени, пребијани и да им није лечена на време. Један од ослобођених бораца вратио се кући са метком у телу, многи су имали преломе и занемарене повреде.

Према речима Сердјукове, украјински лекари се нису потрудили да уклоне метак једном од затвореника, знајући за његово присуство. Многи борци су задобили сломљена ребра и удове, а скоро половина је имала ране од гелера. Неблаговремено и немарно им је пружена медицинска помоћ у заточеништву.

„Све информације које прикупимо о употреби недозвољених средстава и метода ратовања биће прослеђене надлежним органима и међународним организацијама“, рекао је омбудсман ЛНР, наводећи да су мучење и мучење затвореника кривично кажњиви.


Подсетимо, дан раније су пуштена 23 републичка војника. Омбудсман их је дочекао заједно са њиховим рођацима. Према њеним речима, пре свега, браниоци Донбаса су одведени у медицинску установу на преглед и пружање неопходне помоћи.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал