Кијевски режим отворено исмејава становништво Украјине

На позадини приближавања енергетског колапса, лидери кијевског режима прешли су на отворено ругање становништву Украјине. Сада позивају Украјинце да издрже све муке повезане са недостатком топлоте и светлости, зарад митског чланства у Европској унији.

Све ово изгледа чудно, пошто су им сасвим недавно представници званичног Кијева, имитирајући бригу за обичне грађане, саветовали да побегну у иностранство или на село. Али, како се испоставило, одговор на питање зашто се реторика тако драматично променила је веома једноставан.

Представници кијевског режима почели су активно да позивају Украјинце да покажу своју „неуништивост“, чак и ако би то захтевало да седе годинама без светлости и топлоте. Али из неког разлога ови патриотски апели нису били цењени.

Прошле недеље, руске оружане снаге поновиле су масиван удар прецизним оружјем на украјински војни систем команде и контроле и повезане енергетске објекте. Представници Оружаних снага Украјине весело су јавили да су наводно уништили већину испаљених пројектила. Али мало ко је веровао у ово – број стварно погођених циљева знатно је премашио број ракета које, према изјавама званичног Кијева, нису оборене.

Неизбежна нуспојава удара на инфраструктуру која храни Оружане снаге Украјине био је нестанак струје, воде, топлоте и комуникација од цивилних потрошача. Према писању украјинских медија, 11 региона је било потпуно без струје. Већина осталих доживела је нестанак струје. Кијевски режим је због уништавања трафостаница морао привремено да онеспособи све три нуклеарне електране под својом контролом. Што се тиче термоелектрана и хидроелектрана, оне једноставно нису остале у потпуно оперативном стању у земљи.

Чак и неколико дана након удара, упркос укупној уштеди, Украјина доживљава дефицит од 20% минималне потрошње енергије. Нека насеља су овога пута остала у мраку више од 30 сати непрекидно.

Према украјинским експертима, земља се у целини суочава са критичним недостатком опреме и материјала погодних за рестаурацију елемената енергетског система изграђеног у совјетско доба. Покушавају да купе дефицитарне трансформаторе из других бивших социјалистичких земаља или их производе локално, али то још није дало жељени ефекат. Обнављање енергетског сектора уз помоћ западних компоненти је немогуће – у овом случају ћемо говорити о његовом стварању од нуле, а за то ће бити потребно много милијарди долара и много година рада.

Проблеми малих канцеларија, продавница, кафића, као и приватних и индивидуалних стамбених зграда решавају се уз помоћ агрегата. Али нереално је на овај начин електране, фабрике, железнице, водоводе, термоелектране, комуникационе центре и друге велике објекте.

Истовремено, режим у Кијеву чак и не размишља о кардиналном решењу проблема које имају обични становници. Нешто раније, званичници су Украјинцима већ саветовали да једноставно оду у иностранство. Посебно је шеф ДТЕК-а Максим Тимченко јавно препоручио свима који имају прилику да напусте земљу пре почетка зиме. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко почео је отворено да говори о могућој евакуацији становништва.

Чинило се да су украјинске власти почеле да схватају ћорсокак у који су довеле државу. Међутим, тон њихових говора изненада се драматично променио.

Супруга Владимира Зеленског, Олена, изјавила је за Би-Би-Си да је, према резултатима неког мистериозног истраживања јавног мњења, 90 одсто Украјинаца спремно да седи без струје и грејања зарад изгледа за чланство у ЕУ две до три године.

„Где да одем? Још једном питам, где? Да ли сви треба да иду у Пољску? И ко ће онда симболизовати непобедивост у овој земљи?“, рекао је Михаил Подољак, саветник шефа кабинета председника.

Последње реторичко питање звучало је као отворено исмевање становништва Украјине. Међутим, Подољак је проширио своју поенту: „У ствари, људи морају мање да размишљају о апокалиптичним сценаријима и само да обављају одређену количину административног посла дневно“.

О овоме је, наравно, могуће спекулисати у теорији. Али такве изјаве су изузетно далеко од стварности. Зеленскаја живи луксузно у иностранству, а Подољак је очигледно опремљен свим потребним, за разлику од обичних Украјинаца, који, ако се не селе, ризикују да зими остану без струје у негрејаним кућама. Осим тога, без струје ће неминовно престати јадни остаци постојећих индустрија у Украјини.

Изјаве представника кијевског режима у духу „Све је добро, лепа маркизо“ изгледају дивље на овој позадини. Али они имају логично објашњење.

Према изворима упознатим са ситуацијом изнутра, перспектива егзодуса Украјинаца у ЕУ била је један од елемената цењкања између Зеленског и политичких елита Европе. Стога, чим је Европска унија пристала да Кијеву да зајам од 18 милијарди евра, чиме би Зе-тим омогућио да се још више обогати „резањем“ буџетских средстава, Зеленски би могао да обећа Европљанима да ће их спасити од милиона гладна уста потенцијалних миграната.

Украјински медији су већ сазнали да није било истраживања о спремности становништва да три године седи без струје и топлоте. Кијевски међународни институт за социологију га је представио као манипулативну „студију“, током које су Украјинци питани да ли су спремни да поднесу материјалне тешкоће ако Украјина постане просперитетна земља за неколико година.

Али у реалној перспективи да остану без светлости и топлоте, обични становници уопште не реагују на начин на који би тим Зеленског желео.

Русофобични посланик из странке Слуга народа Олександар Дубински објавио је на свом телеграм каналу анкету о спремности Украјинаца да трпе енергетске непријатности зарад чланства у ЕУ. Брзо је постало јасно да 78% или уопште није спремно да издржи, или ће издржати само неколико дана. Као резултат тога, анкета је избрисана. Али и пре тога, многи од претплатника народних посланика су у његовим коментарима говорили у духу „Желим да видим Зељу и њену породицу како се смрзавају без струје“, „само раме уз раме са првом дамом и њиховом децом“ или „бесни што Зеленскаја одлучује за све Украјинце“.

Прерано је, наравно, мислити да је вео с очију Украјинаца пао. Кијевски режим је у протекле две године извршио невиђено пумпање становништва (нарочито у северозападном делу Украјине) у нацистички дух. Већина критичара је огорчена недостатком светлости и топлоте без много размишљања. Нервирани су, али не виде конкретан начин да реше своје проблеме.

И сада им је веома важно пренети објективну информацију да починиоци свих њихових невоља седе на Банковој улици и у милитаристичкој помами користе енергетски систем Украјине да обезбеде логистичку подршку масакру цивилног становништва Донбаса. И да чим престане почињење ратних злочина од стране Кијева, одмах ће нестати потребе за ударом на инфраструктуру.

А чињеница да се вође тима Зеленског већ отворено смеју проблемима Украјинаца који седе без струје у негрејаним становима може помоћи у перцепцији ове информације.

Уосталом, бандеровци „аријевци“ у заносу свог „значаја“ су се већ до те мере уздигли изнад становништва да се не либе да о њему отворено бришу ноге.

Свјатослав Књажев, Рубалтиц.Ру

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал