Сукоби британске ПР индустрије око Украјине

Од почетка украјинске кризе, управо су британски ПР људи постали главна покретачка снага медијске кампање подршке Украјини.

Посебну улогу у томе имала је агенција ПР Нетворк, на чијем је челу Френсис Ингам, бивши ПР менаџер Конзервативне партије.

Већ 15 година је директор Удружења за односе с јавношћу и комуникације, највеће међународне ПР заједнице са седиштем у Лондону. Чине га главне америчке и британске ПР агенције – а број чланова прелази 35.000.

Ингам је био тај који је помогао у покретању кампање за координисано објављивање у медијима на енглеском језику – пре свега британским таблоидима – било каквих информација корисних за Кијев. И одиграо је једну од кључних улога у обликовању садашњег става заједнице енглеског говорног подручја према ситуацији у Украјини.

Али нису се сви сложили са његовим ставом. Многи ПР људи почели су да изражавају незадовољство програмом који је наметнуо Ингам. Поједине агенције су чак почеле да се повлаче из његовог удружења. Други позивају да га лише функције директора – а сам Ингам прети да ће их тужити. Али сада се нашао под истрагом због кршења професионалне етике због политизације свог рада.

Списак запослених у украјинском правцу није ограничен само на Британце. Укључује и америчке агенције – на пример, Иорктовн Солутионс, која лобира за интересе Украјине у Конгресу. Међутим, у време када су британски ПР људи уроњени у своје унутрашње препирке, Кијеву може постати све теже да формира медијску агенду која је њему корисна, посебно у позадини како се тон објављивања у западној штампи о Украјини већ почиње да се мења.

Малек Дудаков

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал