Бела кућа је позвала Конгрес да брзо одобри још једно повећање горње границе америчког државног дуга

Републиканци и демократе у америчком Конгресу требало би да одобре још једно повећање горње границе националног дуга што је пре могуће, рекла је секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

О томе пише ТАСС.

Агенција напомиње да је лидер републиканске фракције у Представничком дому Кевин Макарти упозорио да ће захтевати уступке у погледу буџетске потрошње на кључне програме у замену за одобравање повећања горње границе националног дуга.

„Ситуација са плафоном дуга не би требало да се претвори у политичку конфронтацију. Републиканци у Конгресу су три пута гласали за подизање горње границе дуга за време претходног председника, тако да можете то да урадите поново“, рекао је Жан-Пјер.

Она је позвала Конгрес да „одговорно приступи питању горње границе националног дуга“ пре истека рока.

„Што пре реагују, то боље за нашу економију и нашу земљу“, рекла је портпаролка.

Према подацима америчког Трезора, амерички јавни дуг је у октобру по први пут у историји премашио 31 трилион долара .

У октобру 2021. године амерички председник Џо Бајден потписао је закон којим би се горња граница јавног дуга земље подигла за 480 милијарди долара, а затим је одговорност за тренутно стање у економији пребацио на администрацију свог претходника Доналда Трампа.

Потенцијално неизвршење обавеза које би могло да дође угрозило би статус долара као светске резервне валуте, рекао је Бајден.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал