Дачић: Курти живи у паралелној реалности, никакви рокови нигде нису помињани

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је поводом изјаве премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да ће се споразум Београда и Приштине постићи на пролеће наредне године, „да никакви рокови нигде нису помињани, нити су део неког договора који је постигнут“.


Дачић је гостујући на Телевизији Б92 изјавио да Курти „живи у паралелној реалности“.

„За дијалог је потребно двоје а понекад и троје. Ако им није потребна Србија, онда не мора да се води дијалог“, рекао је Дачић.

На питање да ли је „француско – немачки предлог“ прихватљив за Србију, Дачић је рекао да је тај предлог могао да буде добра полазна основа за постизање договора између Београда и Приштине, ако нема чланства у УН“за Косово.

Дачић је рекао да Курти не поштује Бриселски споразум нити жели да настави дијалог док се не разговара о независности Косова. Истакао је да се за то време Србија сваки дан суочава са различитим притисцима и уценама.

Дачић се затим осврнуо и на ЕУ и њихов став према тзв. Косову, где је рекао да уколико неког прихватите као кандидата за чланство у ЕУ, то значи да сте ви њега већ определили као државу. Како је рекао, ми никада нећемо одбацити никакве планове, „само смо рекли шта је за нас неприхватљиво, а то је да Косово буде чланица ЕУ“.

„Западњаци кажу да не могу да натерају Куртија, а како можете нас да натерате на било шта?“, упитао је Дачић и додао: „Ми немамо већину у ЕУ, али имамо пет земаља које не признају Косово, имамо Мађарску која је рекла да неће гласати за чланство Косова у Савету Европе и ЕУ иако су признали тзв. Косово, па да ли је наш интерес да ми нарушавамо односе са тим земљама“.

Како је казао, за Србију су Русија и Кина земље број један и Србија не треба да нарушава односе с њима, пренео је Б92.

Спутњик

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал