Јапански суд: Забрана истополних бракова је у складу са уставом Јапана

Јапански суд саопштио је данас да је забрана истополних бракова у Јапану била уставна, што је друга таква пресуда у јединој земљи чланици Г7 у којој истополни бракови нису дозвољени. Суд је одлучио да је забрана истополних бракова у складу са Уставом, што је закључио и суд у Осаки у јуну, пренео је Ројтерс.

epa07750890 A view of Japan’s parliament building behind the national flag on the opening day of the extraordinary parliamentary session, in Tokyo, Japan, 01 August 2019. EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Претходни је суд у Сапору, на северу Јапана, пресудио прошле године да је забрана истополних бракова неуставна.

Тужбе је поднело осам особа, односно четири пара, наводећи да је забрана истополних бракова у супротности са њиховим људским правима.

Они су тражили по милион јена, односно око 7.200 долара за одштету, а суд је одбио тај захтев. Јапански устав дефинише брак као заједницу засновану на обостраном пристанку две особе различитог пола.

Јапански премијер Фумио Кишида још није открио планове за ревизију тог закона. Одлука је донета дан након што је амерички Сенат прихватио предлог закон о заштити истополних бракова.

Сингапур је укинуо забрану хомосексуалних веза, али је ограничио изгледе за легализацију истополних бракова.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал