Курти само понавља: Ништа од ЗСО

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти понавља да је за њега неприхватљио формирање Заједнице српских општина. Опозиција у Приштини од председнице, премијера и председника парламента захтева да почну разговоре са Србима о повратку у институције. Уместо разговора за решавање отворених питања, Курти жели сукобе и немире поручују из Канцеларији за Косово и Метохију.

О француско-немачком предлогу за нормализацију односа Београда и Приштине, каже премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти, може да се разговара. У парламенту , додаје, тај документ није прихваћен ни дозвољен. Мада му се, наглашава, у њему и не свиђа све.

„Има много тога о чему треба да се разговара, али оно што никада нисам прихватио током овог процеса са Србијом од 33 споразума донета у Бриселу током деценије, јесте Заједница општина са српском већином“, истиче Курти.

Са друге стране, каже, од било ког предлога убудуће, „ништа друго није важно као ЗСО са српском већином“.

Како оцењује, „таква двострука селекција“ није му прихватљива.

Куртију су приоритет тензије, узвраћа Канцеларија за Косово и Метохију јер, како кажу, посвећено крши све договорено под окриљем Европске уније.

„Није Бриселски споразум шведски сто са кога Курти може да узме шта му одговара, већ је неопходно да потписане споразуме мора да поштују, а сам темељ тог документа је управо Заједница српских општина. На то се Приштина обавезала и током последње рунде преговора у Бриселу, прихватајући да сви претходни споразуми морају да буду имплементирани“, наглашава се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

РТС