Кијев наставља притисак на цркву: Митрополит УПЦ оптужен за субверзивне активности

Служба безбедности Украјине (СБУ) оптужила је митрополита Кировоградске епархије канонске Украјинске православне цркве за субверзивну активност против државе и распиривање верске мржње.

„Служба безбедности прикупила је непобитне доказе о кривици поглавара Кировоградске епархије УПЦ за субверзивне активности против Украјине.
Утврђено је да су у црквеним заједницама људима делили непријатељску пропагандну литературу која је штампана у хиљадама примерака у штампаријама земље агресора“, наводи се у саопштењу Службе безбедности Украјине на Телеграму.

Како је прецизирано, митрополит, чије се име не наводи, наводно је био у најближем кругу патријарха московског и целе Русије Кирила, „са којим је координирао ширење прокремаљских погледа у региону“. Такође се наводи да су током претреса на територији епархије пронађена „документа са доказима о преписци са московским ‘покровитељима’“.

„Према закључцима независне експертизе, преступничка активност митрополита угрожава државну безбедност Украјине“, наводи се у саопштењу СБУ.

Митрополит се сумњичи према члану 161 Кривичног законика Украјине „Кршење равноправности грађана у зависности од њихове расне, националне, регионалне припадности, верских уверења, инвалидитета и других карактеристика“.

Према информацијама на сајту УПЦ, на челу Кировоградске и Новомиргородске епархије је митрополит Јоасаф.

Раније је председник Украјине Владимир Зеленски спровео одлуку Савета за националну безбедност и одбрану Украјине о ограничавајућим мерама против представника верских организација које су наводно повезане са Русијом, наводи се у указу који је објављен на званичном сајту председника.

Локалне власти у различитим регионима Украјине забрањују деловање УПЦ. Конкретно, посланици Лавовског обласног савета донели су одлуку да забране делатност УПЦ на територији области.

Од почетка специјалне војне операције у Украјини учестали су напади украјинских националиста на цркве, свештенство и вернике канонске УПЦ.