Бугарска одобрила примену изузетка: Наставља се куповина и увоз руске нафте

Бугарска Влада одобрила је примену изузетка по питању санкција против руске нафте. О изузетку је постигла договор још претходна Влада Кирила Петкова због потребе да се испоруке нафте наставе због потреба земље.

Захваљујући одлуци Владе Бугарске, до краја 2024. године дозвољени су куповина, увоз и превоз сирове нафте, која се транспортује морем, као и нафтних деривата руског порекла или нафтних деривата који се извозе из Русије.

Истовремено, забрањује се продаја нафтних деривата, добијених из руске сирове нафте, другим земљама ЕУ или трећим странама.

Забрана ступа на снагу од 5. марта 2023. године.

Како појашњава информациони сајт „Њуз.бг“, данашња одлука Владе поводом нафтних деривата, заправо, означава да рафинерија нафте „Лукоил “ у Бургасу може још четири месеца да извози бензин и дизел, а након тога ће моћи да извози само одређене деривате који се не користе у ЕУ.

Претходно је Парламентарна комисија за енергетику у Бугарској у првом читању подржала предлог закона, који предвиђа забрану извоза производа добијених из руске нафте. Предлог је изнела партија „Покрет за права и слободе“ и односи се на рафинерију „Лукоил Нефтохим“, која се налази у Бургасу.

Вице-премијер за економску политику Бугарске Христо Алексијев оценио је да ће забрана извоза деривата добијених из сирове руске нафте озбиљно погодити становништво и бизнис.

У мају је Европска комисија Бугарску изузела из санкција на увоз руске нафте. У октобру су прецизирали да земља истовемено не може да препродаје руску нафту другим државама, чак ни прерађену. Бугарска Влада, међутим, инсистира на томе да Бугарској није конкретно забрањен извоз нафтних деривата, добијених из сирове руске нафте, увезене морским путем.