РПЦ о регистрацији Кијевско-печерске лавре: Застрашивање и притисак на канонску УПЦ

Вест да је Кијевско-печерска лавра регистрована као манастир у саставу расколничке Православне цркве Украјине део је кампање систематског застрашивања с циљем да се изврши притисак на канонску Украјинску православну цркву, изјавио је представник Руске православне цркве Владимир Легојда.

Како је рекао председник Председник Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и медијима Московске патријаршије Легојда, очигледно је да ту вест треба тумачити у контексту притисака украјинских власти на канонску Украјинску православну цркву.

„Систематско застрашивање – претреси, привођења, провокације, претње на највишем нивоу део су изрежиране кампање чији је циљ да се створи илузија о поткопаном поверењу према канонској цркви како би се оправдало касније безакоње“, написао је Легојда на Телеграм каналу.

Саветник руског патријарха Кирила протојереј Николај Балашов изјавио је за Спутњик да, према постојећим подацима, украјинске власти нису укинуле регистрацију Кијевско-печерске лавре као дела канонске цркве, али да се то не може искључити.

У Украјинској православној цркви кажу да су расколници регистровали „фејк“ цркву без монаха као лавру.