Украјина негира да је Кијевско-печерска лавра предата расколничкој цркви

Министар културе и информационе политике Украјине Александар Ткаченко негира да је Кијевско-печерска лавра прешла под управу расколничке „Православне цркве Украјине“ (ПЦУ) и наводи да је њено правно лице одавно регистровано у једној од цркава лавре.

„Морам да разјасним ситуацију у вези са информацијама да је Кијевско-печерска лавра наводно предата ПЦУ. Не ради се о томе. Ради се о регистрацији правног лица у том манастиру који користи ПЦУ. Он се налази на територији Горње лавре. Само се мења назив и наводи адреса“, саопштио је Ткаченко, преноси лист „Украјинска правда“.

Како је појаснио, регистрација нема никакве везе са указом председника Украјине Владимира Зеленског о увођењу санкција против свештеника канонске УПЦ, него су се та два догађаја „случајно поклопила“, пошто процес регистрације траје дуго.

Министар је нагласио да све зграде лавре припадају држави.

„На територији Горње лавре налази се још један манастир чије је име промењено и које је данас регистровано. Ништа се не мења у погледу пребивања монаха“, прецизира Ткаченко.

Претходно је саопштено да је Кијевско-печерска лавра канонске Украјинске православне цркве регистрована као манастир у саставу расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) коју подржавају украјинске власти. Како тврди шеф Управе за спољне црквене везе ПЦУ, архиепископ Зарја, поглавар ПЦУ Епифаниј је сада на челу манастира као правно лице.

Служба безбедности Украјине недавно је извршила претрес на територији Кијевско-печерске лавре (Московски патријархат). У саопштењу је наведено да су спроведене контраобавештајне активности. Руска православна црква назвала је ове акције СБУ – застрашивањем.

У Украјини је у последње време појачан притисак власти на Украјинску православну цркву Московске патријаршије. Националисти и присталице расколничке „Православне цркве Украјине“, која се отцепила од УПЦ, заузимају цркве, нападају свештенство и вернике УПЦ. Поред тога, локалне власти у различитим регионима Украјине забрањују деловање УПЦ на територијама које контролишу.