Вашингтон о Сноуденовом руском пасошу: Формализација његове верности Русији

Амерички Стејт департмент окарактерисао је то што је бивши сарадник америчких специјалних служби Едвард Сноуден добио руско држављанство „формализацијом оданости Русији“, коју Сноуден, наводно, одавно показује.

„Упознати смо са вешћу да је Едвард Сноуден добио руско држављанство. Наравно, не можемо да потврдимо да ли је то заиста тако“, рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

Он је истакао да је једино што може каже да је Сноуден одавно сигнализирао да је веран Русији, а овим кораком је то само формализовано.
Претходно је Сноуденов адвокат Анатолиј Кучерена изјавио да је бивши припадник америчких специјалних служби Едвард Сноуден добио руски пасош и положио заклетву.

Подсетимо, председник Русије Владимир Путин потписао је 26. септембра декрет којим се америчком узбуњивачу и бившем обавештајцу Едварду Сноудену одобрава руско држављанство.

Сноуден се још 2020. пријавио за двојно америчко-руско држављанство, нагласивши да ће он и даље бити Американац који једва чека дан свог повратка кући.

​Подсетимо, Едвард Сноуден, бивши радник ЦИА, сарадник НСА и узбуњивач, добио је 2013. године азил у Русији након што је разоткрио тајне америчког програма масовног прислушкивања.

Сноуден је 2019. године изјавио да би се вратио у САД уколико би му се гарантовало фер суђење. Он је, иначе, у Америци оптужен за издају и шпијунажу.