Захарова: Кијевски режим се спрема да заузме Кијевско-печерску лавру

Кијевски режим предвођен Владимиром Зеленским спрема се да заузме Кијевско-печерску лавру. Украјинска власт управља расколом православља у Украјини, изјавила је портпарол министар иностраних послова Русије Марија Захарова.

„У току је припрема заузимања Кијевско-печерске лавре, које је почело јуче у улици Банкова (администрација украјинског председника). Кијевски режим на челу са Зеленским, на коме нема крста, управља расколом православља у Украјини“, написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Претходно је објављено да је Кијевско-печерска лавра канонске Украјинске православне цркве регистрована као манастир у саставу расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) коју подржавају украјинске власти.

У Украјинској православној цркви кажу да су расколници регистровали „фејк“ цркву без монаха као лавру.

Представник Руске православне цркве Владимир Легојда оценио је да је вест да је Кијевско-печерска лавра регистрована као манастир у саставу расколничке Православне цркве Украјине део кампање систематског застрашивања с циљем да се изврши притисак на канонску Украјинску православну цркву.

Служба безбедности Украјине недавно је извршила претрес на територији Кијевско-печерске лавре (московски патријархат).

Неколико данас касније, локалне власти Лавова су забраниле делатност канонске Украјинске православне цркве на територији Лавовске области.

Кијевско-печерска лавра је најстарији манастир у данашњој Украјини и један од првих манастира Кијевске Русије. Налази се на листи УНЕСКО.

Основана је у 11. веку. У овом тренутку површина територија лавре премашује 20 хектара.