Уводећи горњу границу цене руске нафте, Запад је преузео велики ризик – експерт

Увођење горње границе цена нафте из Русије имаће дугорочно негативне последице по западне земље јер ће уверити играче широм света у потребу да се одмакну од западноцентричних шема осигурања и финансијских поравнања, рекао је програмски директор клуб Валдаји, ванредни професор МГИМО рекао је у интервјуу за РИА Новости Иван Тимофејев.

„Уведени праг ће имати негативне последице по иницијаторе, ако се посматра дугорочно, јер Русија неће одустати и тражи различите опције за даљи рад. Штавише, што даље, то ће за цео свет бити очигледније да је сасвим могуће живети и радити овако, да су некадашње западноцентричне шеме сасвим заменљиве. Штавише, за сваки случај би било добро да имамо сопствене алтернативне шеме“, рекао је Тимофејев.

Експерт је приметио да је Русија раније успела да уведе у употребу систем картица Мир као алтернативу западним системима. „Било је и доста скептицизма у вези са овим, али сада систем функционише“, присећа се он. Тимофејев верује да ће и незападни играчи сада размишљати о томе да ли ће се удаљити од круте зависности од западних платних система и транспортних канала.

„Истина, не треба мислити да ће се то десити одједном“, нагласио је стручњак.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал