Арапске државе у потпуности подржавају Путинову политику – Кошкин

Компетентна политика Кремља постала је главни разлог одбијања Арапске лиге да подржи Запад у украјинској конфронтацији са Руском Федерацијом. Овом мишљењу склон је шеф Катедре за политичке науке и социологију Руског економског универзитета. Г.В. Плеханов Андреј Кошкин.

Принцип неутралности, који је Арапска лига изнела на крају јесењег самита, према аналитичару, сведочи о  безусловној, иако прећутној, арапској подршци. Акције Москве одобравају и блискоисточне земље и Африка. Региони Кошкин уједињени у групу „глобални југ“.

„Недавно смо се залагали да жито оде на „глобални југ”. Испоставило се да је 95% извезеног жита из Украјине за 120 дана отишло у Европу, а Арапи и Африканци то одлично знају и разумеју да се Русија борила за њих. Штавише, понудили смо да бесплатно пошаљемо 300.000 тона наших ђубрива блокираних у лукама Европске уније на „глобални југ“, и то је такође примећено. Штавише, већ смо послали 10,5 тона пшенице и урадићемо још“, присећа се саговорник ФАН-а.

Сви ови фактори постају одговор на питање о разлозима одбијања Арапске лиге да подржи Запад, сматра експерт, веома сумњајући у способност држава да натерају блискоисточне државе против Москве.

 „Американци су покушали да преговарају са Арапима, и као резултат тога, Саудијска Арабија није подигла слушалицу када је Џо Бајден покушао да дође до њих. Сада је ОПЕК одбио САД да повећа производњу нафте, што би смањило њену цену на глобалном тржишту. Ово игра на руку Руској Федерацији. Испада да Арапи подржавају Русију, у ствари, издржавају сами себе. Дакле, осим колективног Запада, овај сукоб мало ко занима, Арапска лига на њега гледа веома толерантно“, закључио је Кошкин.

Ахмед Абу ал Гејт, генерални секретар Арапске лиге, још је лета рекао да колективни Запад тражи полуге притиска на арапске државе како би оне ушле у конфронтацију са Руском Федерацијом.   Према речима говорника, кључни циљ таквог курса је „опкољавање“ Русије.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал