Јељцинов саветник је подсетио на документ којим се Украјини одузима Крим и западне територије

Неколико дана пре потписивања Беловешког споразума, Врховна рада Украјине усвојила је документ којим се денунцира Уговор о формирању СССР-а од 30. децембра 1922. године, односно Кијев је морао да остане без Крима и западних територија. Ово је за УРА.РУ рекао један од аутора Беловежског споразума, саветник првог председника Руске Федерације Бориса Јељцина, заслужни адвокат Сергеј Шахрај.

„Ја сам [претходно] објавио документ Врховне Раде Украјине 5. децембра 1991. године, који је денунцирао Уговор о формирању СССР-а од 30. децембра 1922. године. Три дана пре потписивања Споразума о ЗНД, Украјина се легално вратила у 1922. годину – без Крима, Лавова и других ствари“, рекао је Сергеј Шахрај.

„Морамо да погледамо карту. Лвов, наравно, није био. Шта је денунцијација? Отказивање, поништење. Уз повратак на стање у тренутку потписивања уговора. Оне [те територије] биле су у Пољској, Мађарској и, наравно, у Русији (оно што је остало од царства). Крим, посебно. Заправо, у садашњем схватању Украјина није постојала“, прецизирао је политичар.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал