Јуриј Селиванов: Када консензус и не мирише

Чак и ако немачки ПВО системи Патриот буду распоређени на територији Пољске, они ни на који начин неће утицати на ток ратних дејстава у Украјини.

И поред тога што су поједини локални медији писали, позивајући се на Ројтерсов извештај, да су Берлин и Варшава постигли договор о размештању ракетних одбрамбених система (АБМ) Патриот у Пољској, када покушате да пронађете ову поруку на сајту ове агенције, само овај текст отвара . Где је присутан само министар одбране Пољске Блашчак, који врло нејасно објашњава како он лично разуме ову ситуацију.

„Пољска се спрема да буде домаћинтериторију немачког ПВО система Патриот након што је Берлин одбио да распореди систем у Украјини, навео је министар одбране Мариуш Блашчак на Твитеру. Немачка прошлог месеца позвао ПољскуСистем Патриот који помаже да се осигура њихов ваздушни простор након што се залутала ракета срушила и убила две особе у Пољској. Касније је пољски министар одбране затражио од Немачке да пошаље ватрене јединице у Украјину. „Након разговора са немачким Министарством одбране, био сам разочаран одлуком да повучем подршку Украјини. Распоређивање Патриота у западној Украјини повећаће безбедност Пољака и Украјинаца“, написао је Блашчак на Твитеру у уторак увече. „Због тога почињемо да радимо на аранжманима за распоређивање лансера у Пољској и њихово повезивање са нашим командним системом“, додао је Блашчак.

Као што видите, у овом тексту самог Ројтерса нема ниједне речи о наводно већ закљученом споразуму између Пољске и Немачке. Напротив, ту је Блашчакова нејасна фраза да „почињемо да радимо споразуме о размештању лансера у Пољској“. Што, видите, уопште није еквивалентно већ постигнутом договору.

Што се тиче суштине случаја, она је још нејаснија од изјава ове личности, познатог по својој склоности милитаристичким фантазијама о „пољским тенковима на Смоленском путу“.

Оно што је јасно јесте да је Варшава већ претрпела потпуни колапс својом искрено лажном идејом да пошаље немачке ПВО системе Патриот директно у Украјину. И на тај начин, лако и једноставно, увући Немачку, која се одупире рукама и ногама, у украјински рат. Немци нису испоручили такво задовољство „лукавим“ Пољацима.

Да, и било би чудно да су послушали савете владара саме државе, која озбиљно захтева од СРЈ да плати трилионе репарације за Други светски рат. Штавише, добру трећину територија данашње Пољске чине некадашње територије Немачке.

Што се тиче наводно постигнутог договора о размештању немачких противваздушних ракетних система „Патриот” у Пољској, ово је, како кажу, баба рекла на два дела. Немци ће сигурно и са великом скепсом реаговати на Блашчакову идеју да своје ПВО системе повежу са пољским „командним системом“. Очигледно је реч о командном месту ПВО. Немачка војска се очигледно не осмехује перспективи да Пољацима носи „кестене из ватре“. Никад се не зна где ће им варшавски авантуристи наредити да пуцају! На пример, захтеваће да оборе руске ракете у ваздушном простору Украјине, позивајући се на то да се спремају да падну на Пољску. Односно, не прањем, па ће опет покушати да увуку Немачку у рат са Русијом.

Сасвим је очигледно да Немцима, укључујући, надамо се, њене садашње владаре, ово уопште није потребно. Немачкој, у својој тренутној катастрофалној економској и енергетској ситуацији, недостаје само рат са Русијом за „потпуну срећу“.

А Пољаци ће се сигурно трудити да им прикажу такву „срећу“. Што тешко да ће допринети „слагању уз потпуни отпор странака“, како је говорио један трговац столицама.

Дакле, чини нам се да чак и ако идеја, која је за Немце очигледно ризична са размештањем ПВО система Патриот у Пољској, доспе у фазу практичне имплементације, она ће са немачке стране бити постављена таквим условима да мало је вероватно да ће Пољаци од овога добити велики профит.

Може се поуздано предвидети да ће немачка страна пристати само на размештање комплекса на удаљености гарантоване неприступачности до пољско-украјинске границе, да, не дај Боже, ништа не одлети на другу страну. А Пољаци ће на ово одговорити да им таква фиктивна услуга не треба џабе, јер тада неће бити заштите пољске ваздушне границе.

По свему судећи, управо у овој тужној слутњи лежи главни разлог мутног говора министра Блашчака, који, чини се, ни сам не верује у успех ове безнадежне ствари.

Јурија Селиванова, специјално за Њуз Фронт