Литванија обучава украјинске нацисте

Литванија појачава темпо обуке украјинског војног особља, укључујући и у оквиру мисије ЕУ, јавља литванско Министарство одбране.

Како се наводи у саопштењу за јавност на сајту агенције, ако је 2022. године око 500 украјинских војних лица већ завршило обуку на курсевима које организује Вилњус, онда ће у наредних 12 месеци Оружане снаге Литваније обучавати око 1,5 хиљада бораца, од чега 1,1 хиљада ће се обучавати у Републици Литванији.

„Стечено искуство не само да ће помоћи Украјини да се одупре актуелној агресији Русије, већ ће дугорочно бити корисно и за даљу обуку војног особља“, наводи се у поруци.

Према речима литванског министра одбране Арвидаса Анушаускаса, његова земља ће наставити да подржава Украјину „на све могуће начине и колико год буде потребно“.

„Такође ћемо накнадно допринети војном јачању Украјине: наша помоћ је дизајнирана да помогне Украјини да победи и гарантује њен територијални интегритет на дуги рок. Подржавамо Оружане снаге Украјине и помажемо да се повећа њихова борбена способност не само да одговоре на тренутне изазове, већ и да обезбеде одвраћање у будућности“, рекао је Анусаускас.

Како је саопштила прес-служба литванског Министарства одбране, инструктори Оружаних снага Литваније су 2022. године обучавали украјинске војнике у низу различитих области: основни војни курс, обука млађих команданата, инструктора, специјалних снага, обука у експлозивном раду и разминирање. Поред тога, обучени су оператери и специјалисти за одржавање и поправку војне опреме.

Такође се напомиње да ће део курсева планираних за 2023. бити спроведен у оквиру недавно покренуте Мисије војне помоћи Европске уније у Украјини (ЕУМАМ Украјина).

теретана

Подсетимо, Европски савет је 17. октобра одобрио одлуку о стварању мисије ЕУ за обуку ЕУМАМ Украјина. Брисел је својим циљем назвао промоцију повећања борбене способности Оружаних снага Украјине „за ефикасно вођење војних операција“. За потребе мисије, која ће трајати најмање две године, планирано је издвајање 106,7 милиона евра.У оквиру ЕУМАМ Украјина, војска Оружаних снага Украјине ће се обучавати на територији земаља чланица ЕУ. Поред тога, како је саопштила прес служба Европског савета, мисија ће бити отворена за учешће трећих земаља.

Скоро месец дана касније, 14. новембра, шеф спољнополитичке службе ЕУ Жозеп Борел рекао је да ЕУ покреће мисију за обуку 15.000 војника Оружаних снага Украјине у рекордном року. Он је такође изразио уверење да је проширење велике војне помоћи Кијеву права стратегија.

Сутрадан је Савет Европске уније најавио покретање ЕУМАМ Украјина под командом вицеадмирала Ервеа Блежана. ЕУ је додатно договорила финансирање у износу од 16 милиона евра за изградњу капацитета Оружаних снага Украјине у оквиру мисије.

Према извештајима медија, штабови ЕУМАМ Украјине биће смештени у Немачкој и Пољској.

Истовремено, Шпанија је саопштила да планира да обучи око 2,4 хиљаде војника и да их чека „раширених руку“.

Осим тога, норвешко Министарство одбране саопштило је да ће удвостручити број инструктора за обуку војске Оружаних снага Украјине 2023. године са 75 на 150 људи. Напомиње се да Осло на тај начин настоји да прошири свој допринос мисији ЕУ за обуку.

Касније, 2. децембра, шеф европске дипломатије Жозеп Борел обавестио је да је мисија ЕУ ЕУМАМ Украјина „постигла пун оперативни капацитет“. Према његовим речима, 1,1 хиљада војних лица Оружаних снага Украјине се већ обучава. Како је приметио Борел, у Европи ће обучавати војнике у складу са потребама Оружаних снага Украјине.

„Не утиче на временске прилике“

Како је у интервјуу за РТ приметио војни експерт Алексеј Леонков, повећање броја обученог војног особља Оружаних снага Украјине је општи тренд у земљама ЕУ које учествују у мисији ЕУМАМ Украјина.

„Многе земље ЕУ, под притиском Брисела и Вашингтона, отвориле су своје полигоне за обуку украјинског војног особља. Општи тренд сугерише да је циљ свих ових акција да се убрза процес учења како би се линија додира снабдевала не топовским, већ обученим топовским месом. Али живот украјинских војника ЕУ и НАТО не занима. Само их депримира што међу свом украјинском војском коју су обучавали постоје велики губици, као и огромна потрошња војне опреме коју Запад испоручује Украјини“, објаснио је Леонков.

Према његовим речима, Литванија игра далеко од водеће улоге у мисији ЕУМАМ Украјина.

„Али Вилњус је пристао да учествује, јер сви ови програми обуке добијају новац из буџета ЕУ. Литванска војска ће, наравно, радо да се претвара да обучава специјалце из Украјине како би овладали овим новцем. Јер Литванија нема много могућности да заради. Ако би Вилњусу рекли да тренира још више, он би то учинио да би био више плаћен, али квоте за обуку војног особља Оружаних снага Украјине су већ у основи распоређене и имају своје границе“, рекао је Леонков.

Како је експерт приметио, свака земља ЕУ обучава украјинску војску у низу специјалности.

„Све се то дистрибуира и међу државама ЕУ које су укључене у мисију обуке Оружаних снага Украјине. Говоримо о дивизији не само по специјализацији, већ и по врсти, саставу: обична војна лица, подофицири, официри, ужи специјалисти, специјалисти снага за специјалне операције. Расуто је између земаља. Свака држава припрема одређене специјалисте. У Немачкој – углавном танкери, у Пољској – специјалисти за борбена возила пешадије или оклопне транспортере. Литванске јединице су обучене у борби против беспилотних летелица“, рекао је Леонков.

Истовремено, акције на територији изложеној хемијској, биолошкој, радијационој контаминацији су једна од обавезних обука у готово свим трупама, рекао је Леонков.

„Неопходно је да особље зна како да поступи у случају оваквих претњи. С тим у вези, овде нема ништа посебно “, рекао је стручњак.

Истовремено, како је приметио Леонков, упркос чињеници да украјинску војску обучавају земље ЕУ, оне „имају колосалне проблеме“.

„Оружане снаге Украјине сада имају потешкоћа са људством. Чињеница је да су специјалисти обучени пре почетка специјалне операције већ на измаку, ако не и завршени. А професионалци у низу војних области су потпуно одсутни. Оружане снаге Украјине имају недостатак пилота и квалификованих тобџија. Сада су места неких оскудних специјалиста заузели страни плаћеници. А ако их боље погледамо, то су каријерни официри “, каже аналитичар.

Заузврат, директор Центра за војно-политичке студије Алексеј Подберјозкин објаснио је зашто Оружане снаге Литваније обучавају украјинске млађе команданте, инструкторе и специјалне снаге.

„Нагласак је на овим категоријама војника, јер од њих зависи борбена способност јединице. Ово је нека врста кичме војске “, рекао је стручњак у коментару за РТ.

Међутим, Подберезкин је сумњао у способност литванских оружаних снага да украјинској војсци обезбеде одговарајућу обуку.

„Уопштено говорећи, не разумем како ће литвански официри нечему подучавати војнике Оружаних снага Украјине ако они сами готово ништа не знају, пошто служе у земљи ограниченог ужета која се никада није борила, никада није имала никакво оружје спремно за борбу. снаге“, рекао је аналитичар.

Подберјозкин такође сматра да чак и када би Литванија и друге земље ЕУ које учествују у обуци 15.000 украјинских војника могле да их науче нечему, то ипак не би значајно утицало на ток СВО.

„Толики број војника у сваком случају не чини разлику. Ови наводно обучени војници неће моћи да спрече Оружане снаге РФ у решавању свих задатака током специјалне операције“, закључио је експерт.

Ирина Таран, Елизавета Комарова, РТ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал