Макрон ће научити Французе да живе без струје

„Ми смо сјајна земља, имамо велику енергију“, уверава нацију Макрон. Али не верују сви.

Француски председник Емануел Макрон не престаје да подсећа да он води велику силу. Али први пут је то најавио у жанру хистерије, када је поново загазио на болно место: после зиме у Француској долази енергетска криза. Французи се плаше надолазећих замрачења, али „велика сила“ је нашла излаз: грађани су научени да без тога.

Француски председник Емануел Макрон је на самиту у албанској Тирани изгубио живце и повисио тон. Једном за све није крива Русија, већ сопствене француске власти које, испоставило се, „плаше грађане апсурдним будућим сценаријима“. Тачније, део будућности који се тиче вероватних нестанка струје ове зиме.

„Ми смо велика земља, имамо велику енергију“, најавио је шеф државе. Издржаћемо упркос рату. Само молим свакога да гледа своја посла“.

Велика земља са великим енергетским сектором која месец дана не може да поправи и покрене сопствене реакторе нуклеарне електране, али је успела да направи ЕцоВатт програм, који ће, у случају опасности од преоптерећења мреже, послати црвени сигнал три дана раније вероватно гашење како би потрошачи схватили шта се дешава и покушали да што више ограниче потрошњу електричне енергије. Ако ово не помогне, мораћете да прибегнете затамњењу које траје до два сата.

„Ова привремена, локална и унапред планирана искључења не би требало да преокрену живот Французима“, каже новинар БФМтв-а, главног информативног канала који обрађује становнике без прекида седам дана у недељи. Међутим, из наредних пасуса одједном постаје јасно да се живот Француза можда неће окренути наглавачке, али ће се дефинитивно закомпликовати.

Лифтови неће радити без струје. Уопште, боље је не возити се у њима, како се не би заглавили и не ометали спасилачке службе, саветује аутор материјала. А ако човека, на пример, боли нога? Шта ако живи или ради на 30. спрату? Није објашњено.

Супермаркети, чије се касе напајају сопственим агрегатима, наставиће са радом. Међутим, „неке мале радње могу да се затворе“. Банкомати уопште неће радити, па се Французима саветује да имају „нешто кеша“ при руци, као и интерфоне у стамбеним зградама (оним где ће се лифтови искључити).

Нестанак струје може утицати на транспорт. Возови у Француској се покрећу посебном мрежом, која се неће дирати, али може да престане рад станица, семафора, осветљења подвожњака и тако даље. А пошто је рад возова и даље повезан са радом семафора, семафора и других видова сигнализације, може се десити и да возови ипак буду заустављени на путу.

Трамваји, приградски возови и метро такође могу да стају – са изузетком Париза, који има сопствену електричну мрежу.

Посебно је питање шта ће се дешавати на путевима када систем семафора и електричних дисплеја престане да ради. Препоручује се фокусирање на азбучне знакове, али ипак ниједан такав знак не може да замени семафор.

Бензинске пумпе неће радити, осим оних на којима постоје електроагрегати.

Због тога, „локалне власти треба да саветују Французе да ограниче своје кретање у време замрачења“.

Неки објекти ће наставити да функционишу као и обично. Ово се односи на болнице и установе повезане са јавном безбедношћу, укључујући затворе, као и на све који су у њиховој близини и повезани су на исте делове подмреже.

Гашења неће утицати на острво Корзика. Мала домовина Наполеона Бонапарте имала је изузетну срећу – повезана је са италијанским енергетским системом.

Влада процењује да би нестанак струје могао да утиче на 60 одсто француског становништва.

Посебно је питање шта чека храну која се чува у фрижидерима. ТВ канал ТФ1 зна шта да ради: „Пре свега, не отварајте врата фрижидера, то ће пустити топлоту… Ако нестанак струје траје мање од два сата, ништа не угрожава ваше производе. У фрижидеру, који није отворен, могу да се чувају четири до шест сати. Што је фрижидер напуњенији, хладноћа дуже траје.

Ако унапред знате да ће нестанци струје трајати дуже од четири сата, препоручује се да што више флаша воде и леда пре времена ставите у замрзивач поред хране. „Ако“, наставља аутор, „није било струје више од шест сати, меки сиреви, млеко, кајмак, павлака, отворени јогурти могу се покварити. Отворени сокови, свежи сокови, кувано поврће (укључујући супе), месо, живина, риба, јела од морских плодова такође спадају у категорију ризика… У сваком случају, на најмању сумњу, препоручљиво је бацити храну.

Савет је, наравно, добар, али је у периоду раста инфлације прилично болан.

Коначно, још један – не најочигледнији, али заиста витални проблем – системи за одржавање живота. Око 4.000 Француза је повезано са њима не у болницама, већ код куће. А портпарол Енедис групе која се бави нестанком струје требало је јавно да изјави да ти људи нису међу приоритетним купцима и да би и они могли бити погођени нестанком струје.

Избио је скандал, премијерка Елизабет Борн је рекла да је портпаролка „изнервирала председника и премијера”, а затим је Макрон изгубио живце у јавности и поручио свима да „гледају своја посла”.

Главно је да ће у овој парадигми владати Макрон, а обични Французи ће се пењати уским степеницама на више спратове.

Валерија Вербинина ,Взгљад

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал