Нису створени услови за нормално одвијање избора за градоначелнике четири општина на северу Косова

Амерички амбасадор на Косову Џеф Ховенијер оценио је да употреба насиља и застрашивања није прикладан метод протеста и изразио забринутост што нису створени услови за нормално одвијање избора за градоначелнике четири општина на северу Косова.

У реакцији на инциденте од уторка на северу Косова, Ховенијер је на Твитеру написао да употреба насиља и застрашивања ни под којим околностима није прикладан метод протеста.

„САД осуђују оне који су користили насиље током јучерашњих инцидената на северу Косова. Употреба насиља и застрашивања, укључујући употребу експлозивне направе и угрожавање живота никада није одговарајући метод протеста ни под којим околностима“, написао је Ховенијер.

Шеф Мисије Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕX) Ларс Гунар-Вигемарк изразио је забринутост након забележених инцидената. Вигемарк је путем објаве на друштвеним мрежама замолио да се сачува смиреност, при чему је поручио да ће ЕУЛЕX наставити да прати ситуацију у блиској сарадњи са Косовском полицијом и мисијом НАТО-а на Косову (КФОР).

“Забринути смо јучерашњим инцидентима на северу Косова. Сваки протест треба да буде миран и сви треба да остану мирни и уздржани. ЕУЛЕX ће на Косову наставити да прати ситуацију у блиској координацији са Косовском полицијом и КФОР-ом“, написао је Вигемарк на Твитеру.

Истовремено, косовски премијер Аљбин Курти је упозорио да ће након инцидената на северу бити повећан број припадника полиције, док је за оркестрирање нападима окривио председника Србије Александра Вучића.

Бета

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал