Због „испада украјинске делегације“, Русија напустила заседање Генералне скупштине Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње у Београду: Србија нас је подржала, али није успела да утиче на испад представника Украјине

Русија је напустила заседање Генералне скупштине Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС) у Београду, наводећи као разлог „испаде украјинске делегације“.

Beograd, 7. decembra 2022 – Ceremonija otvaranja 60. zasedanja Generalne skupštine PS CES. Na fotografiji predstavnici Rusije. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/bs
Шефица руске парламентарне делегације Олга Тимофејева рекла је да је Русија одлучила да прекине са уплатом чланарине за ПС ЦЕС „због испада Кијева“ на заседању у Београду, преноси руски државни медиј РТ Балкан.

Према наводима тог портала, руска делегација је напустила заседање након што је украјинска делегација, пред почетак седнице, испред свог стола истакла заставу Украјине исписану паролама, а касније затражила да мандати руских представника не буду продужени.

Тимофејева је казала да је ГС ПС ЦЕС „условно говорећи потписала себи смртну пресуду“, имајући у виду да је Русија стварала ту организацију пре 30 година.

„То се данас претвара у циркус и лакрдију, да неко има право да каже да му се овај или онај посланик не свиђа. Ми смо парламентарци и сенатори Русије и бранимо позицију своје земље. Доносимо одлуку о обустави уплате чланарине за организацију зато што је данас без конструктивног односа, без здравог разума, рад овде апсолутно бесмислен и бескористан“, навела је Тимофејева по напуштању заседања.

Члан руске делегације Константин Затулин рекао је да су представници Украјине данашње заседање „претворили у лакрдију“, и додао да се „догодила политичка акција коју је подржао део делегација из земаља НАТО-а“.

„Веома жалимо што се то догодило на територији Србије која није упитна по том питању. Србија нас је подржала, али нажалост, иако је председавајућа, није успела да одложи то питање или да на њега утиче“, казао је Затулин.

Заседање Генералне скупштине ПС ЦЕС претходно је отворио председник скупштине Србије Владимир Орлић, а говорио је и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Уз Србију, Русију и Украјину, на заседању су учествовали и Северна Македонија, Албанија, Бугарска, Румунија, Молдавија, Грчка, Турска, Грузија, Јерменија и Азербејџан.

Организација за црноморску економску сарадњу основана је 25. јуна 1992. године када су шефови 11 држава у Истанбулу потписали Декларацију и Босфорски договор. Организацији су се касније придружиле Србија и Северна Македонија.

Бета