Лукашенко: Ускоро ћемо објавити чињенице да је Запад хтео да покрене рат против Русије из Донбаса

Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да ће ускоро бити објављене чињенице како је Запад хтео да покрене рат против Русије из Донбаса 2021-2022. године.

„Ви сте се за њега (Запад за рат) спремали. А, у најскорије време ћемо објавити чињенице о томе како је требало да они (западне земље) након побуне у Белорусији 2020. године, уколико се ситуација развије и дођу до границе са Смоленском облашћу, НАТО са војском освоји власт у нашој земљи (у Белорусији помоћу прозападне опозиције) и отпочне рат против Русије из Донбаса“, објаснио је Лукашенко.

Он је додао да је као разлог требало да послужи то што је Русија заузела туђе територије.

„Одатле је требало да почне рат 2021-2022. године. Русија је реаговала проактивно“, нагласио је Лукашенко у интервјуу за ТВ „Русија 24“.

 

Белоруски лидер се такође осврнуо на изјаву бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел о Минским споразумима, рекавши да не верује да су западне земље на преговорима „нормандијског формата“ у Минску од фебруара 2015. године поводом регулисања сукоба у Донбасу желеле да на превару добију време за јачање украјинске армије.

Он је испричао да је руском председнику Владимиру Путину изложио свој став о томе.

„Ако је тако као што она каже, то је гнусно. Али, није. Оно како је то заправо није само гнусно, него гадно. Нисам то очекивао и председник Русије је рекао да није очекивао такав испад од Ангеле Меркел. Поступила је одвратно, жели да буде у тренду“, сматра белоруски лидер.

Лукашенко је оценио да су Мински споразуми о Донбасу, као и став бивше немачке канцеларке, као и других, укључујући бившег украјинског председника Петра Порошенка „тада били веома озбиљни“.